Zaprešić dobiva još jedan tim hitne medicinske pomoći i drugi AVD uređaj

NOVOSTI

Zaprešić dobiva još jedan tim hitne medicinske pomoći i drugi AVD uređaj. Ugovor su, danas u Gradskoj upravi, potpisali gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Gradskim proračunom za 2021. godinu osigurana su sredstva donacije Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije u ukupnom iznosu od 680.000,00 kuna. Ta sredstva namijenjena su za financiranje rada tima T1, inače šestog tima hitne medicinske pomoći u gradu Zaprešiću. Radi se o timu hitne medicinske službe koji uz liječnika obuhvaća i medicinsku sestru, odnosno medicinskog tehničara i vozača. Time će se osigurati da kontinuirano tijekom cijele godine u svakoj smjeni ispostave Zavoda u Zaprešiću istovremeno rade dva tima T1.

“Mi s HZZO-om imamo ugovoreno pet timova hitne medicinske pomoći, što znači da je u svakoj smjeni po jedan T1 tim u službi. To je zaista premalo pa smo u suradnji s gradom Zaprešićem, Zagrebačkom županijom i okolnim općinama osigurali da su svakodnevno u Zaprešiću po dva T1 tima u smjeni. Izdvajanje novaca za spašavanje ljudskih života nema cijenu, što se već više puta pokazalo kao opravdan potez” naglasio je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije sufinancira po dva T1 tima što je prema riječima ravnatelja Gajnika veliko financijsko opterećenja za Zavod.

“Već je dugo vremena kod ministra zdravstva prijedlog za promjenu mreže hitne medicine prema kojem bi se Zavodu dodijelila ta dva tima T1 u smjeni, odnosno 10 timova za Zaprešić, međutim ova koronakriza je poremetila tijek događanja”, dodaje Gajnik.

Isto tako proračunom za ovu godinu osigurana su i sredstva donacije Zavodu za nabavku drugog po redu AVD uređaja koji će se postaviti u Zaprešiću. Automatski vanjski defibrilator već se nalazi kod Policijske postaje Zaprešić, dok će drugi biti postavljen u sjevernom djelu grada.

“Mi ponovno krećemo u projekt edukacije stanovništva za korištenje vanjskih defibrilatora i održavanje životnih funkcija. Prošle godine smo, s našim partnerima iz Crne Gore i Mostara, dobili europska sredstva pomoću kojih smo nabavili određeni broj defibrilatora, vozila, druge medicinske opreme, ali i preuzeli obavezu educiranja stanovništva”, objašnjava Gajnik.

Novi tim hitne medicinske pomoći zajednički financira grad Zaprešić i okolne općine, pojasnio je je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

“Kada je riječ o zdravlju, zdravlje nema cijene. Ovaj koncept kojim uz pomoć lokalnih samouprava i regionalne zajednice držimo jedan standard hitne pomoći na zavidnom nivou je naša obaveza prema našim građanima koji žive na ovim prostorima. Stoga izražavam zadovoljstvo da su okolne općine zaprešićkog kraja i grad Zaprešić osigurali financijska sredstva za formiranje još jednog T1 tima te za nabavu medicinskih uređaja koji su potrebni na našem području”, zaključio je Turk.