Božinović o popuštanju mjera

KORONAVIRUS

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj se, među ostalim, govorilo o popuštanju mjera.

“Sve vezano za daljnja popuštanja smo iskomunicirali. Mi smo danas drugi dan novih mjera, treba vidjeti hoće li to utjecati na dnevnu epidemiološku sliku i trendove, koji su u blagom padu. Danas je 13 posto manje nego u srijedu prije tjedan dana”, rekao je načelnik stožera Davor Božinović.

“Ako tako nastavi, to nam otvara mogućnost novih mjera. O Istarskoj županiji, bilo je tih izjava jučer, kasnije su ih pojasnili. Oni će uputiti zahtjev Nacionalnom stožeru, ne može niti jedan stožer odlučivati o tome kad će primjenjivati mjere popuštanja. Nije problem lokalna inicijativa, ali kad se najavljuju mjere dobro je iskomunicirati ih s Nacionalnim stožerom. To je jedini ispravan put. Mi svaki dan dajemo poruke opreza i optimizma. Ne možemo znati danas kakva će situacija biti 28. veljače”, dodao je Božinović.

“Mi ćemo pred 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo o tome možemo li i što dalje popuštati. Nećemo morati razmišljati o zaoštravanju ako se ovako nastavi. Na dnevnom redu, vi znate što je to, mi imamo najblaže mjere u EU. Svi koji dođu u Hrvatsku prva reakcija im je kako u svojim državama mnogo toga ne mogu. Postoji razumijevanje da smo spustili brojke uz blage mjere. Mi možemo na ovaj način razgovarati na presicama sve dok ne istekne rok do 28. veljače. Ako vas to zadovoljava, ponovit ću sve što govorim već mjesecima”, kaže Božinović.

“Sve što dosad imamo u medijima su spekulacije. Neke od njih će 1. ožujka biti točne, a neke netočne”, zaključio je.