Šteta od potresa u Zaprešiću 600 milijuna kuna

NOVOSTI

1,2 milijarde kuna procijenjena je ukupna šteta na području Zagrebačke županije uzrokovana razornim potresom 29. prosinca 2020. godine. Predstavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije održanoj ispred porušene crkve Uzvišenja svetog Križa u općini Kravarsko.

Po visini štete najugroženiji je grad Zaprešić koji je oštećen za 600 milijuna kuna. Iza toga je općina Kravarsko sa 170 milijuna, a poslije njih Pokupsko sa 100 milijuna kuna te Grad Velika Gorica s 95 milijuna kuna.

Štetu na području cijele Zagrebačke županije predstavio je župan Stjepan Kožić. Prijavljena je ukupno 4731 šteta, od toga je 3 833 proglašeno važećima, naglasio je Kožić, a temeljen navedenog dosad je pregledano 1836 objekata od kojih je 6 posto dobilo crvenu, 21 posto žutu, a ostalih 73 posto zelenu oznaku.

Oštećene su i brojne škole, te zdravstvene ustanove. Na području županije 28 objekta objekata škola kojima je Županija osnivač pretrpjelo je štete u potresu, one su uglavnom sanirane te se nastava odvija normalno.

“Imamo 33 objekta iz područja zdravstva, specijalnih bolnica i domova zdravlja čija je šteta oko 4,5 milijuna kuna. Najviše smo imali šteta na specijalnoj bolnici Bistra pa smo morali premjestiti 41 pacijenata u bolnicu Naftalan i na takav način će do obnove funkcionirati”, dodao je.

Župan Kožić posebno je zahvalio Vladi RH na promptnoj reakciji naglasivši da su sredstva državnog proračuna od 10 milijuna kuna već dan nakon potresa spuštena Županiji koja ih je dalje rasporedila na potresom pogođena područja te dodatnih 5 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja su također raspodijeljena.

Oštećenja u Zaprešiću

Gotovo polovice štete u županiji, ukupno 600 milijuna kuna, iznose oštećenja u Zaprešiću.

Gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, naglasio je da iako po fizičkom izgledu grad Zaprešić na prvi pogled nije pretjerano pogođen potresom, činjenica je da su prve procjene rekle da se radi o preko 500 milijuna kuna štete.

“Bitno je reći da je Zaprešić specifičan po tome da su izuzetno stradali višestambeni objekti pa smo morali stotinjak familija iseliti iz tih objekata. S njima smo sklopili ugovore o dvogodišnjem subvencioniranju najamnina od 2000 kuna kako bi imali gdje živjeti i u pravilu su oni svi smješteni, a najveći dio njih je već potpisao i ugovore. Također pomogli smo i s 5000 kuna jednokratne pomoći te u sanaciji dimnjaka na obiteljskim kućama”, rekao je Turk.

Još jedna od specifičnosti Zaprešića, dodao je Turk, jest da su stradale javne zgrade: zgrada Općinskog suda, gruntovnice, katastra, a prostori županijskih službi do daljnjega su neuporabljivi zajedno s institucijama i drugim pravnim i fizičkim subjektima.

“Pronašli smo im zamjenske objekte da život u gradu može ići i da sve te službe mogu raditi. Isto tako stradala je i zgrada Pučkog učilišta kao i sakralni objekti. Osim toga, grad je nakon brzih pregleda dogovorio s predstavnicima stanara elaborate o procjeni statike koji se sada ugovaraju, a to je novi trošak do 1 do 1,5 milijuna kuna. Neovisno kada i hoće li država to vratiti Grad je na sebe promptno preuzeo plaćanje kako naši stanari ne bi bili dodatno oštećeni i s financijskim izdacima za ovu procjenu i ocjenu stanja samih zgrada kako bi se u narednom periodu znalo u kojem konceptu ide sama obnova. Naglasak je bio na tome da budemo što je moguće brži”, rekao je Turk dodavši da u ovoj situaciji, katastrofe, zahvaljuje Vladi što je sa stopostotnom konstrukcijskom obnovom obuhvatila najteže stradala područja.

Podsjećamo, da se oštećenja na zaprešićkom području mogu još uvijek prijaviti do kraja veljače u gradski Registar na e-mail: prijava-stete@zapresic.hr