Iako su blaže mjere mnogi kafići u Zaprešiću ipak nisu počeli raditi

KORONAVIRUS

Kao što je već dobro poznato na snazi su blaže epidemiološke mjere kojima je omogućeno da kafići prodaju pića i napitke “za van”. Popuštanje mjera popraćeno je precizno izrađenim epidemiološkim okvirom te se tako osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama kafića ili ispred njih. Nije dopušten ulazak u kafiće, a osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra te koristiti maske. Na objekte pak treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama, a kako je zadovoljan ponovnim otvaranjem rekao nam je Saša Matuško, zamjenik predsjednika Ceha ugostitelja.

 

“Zadovoljni smo početkom. Jedva smo čekali da to sve krene. Neki kolege su otvorili, a neki kolege nisu otvorili svoje objekte i za sada posla nešto ima. Uvijek neko “naleti”, dođe, pozdravi, naravno uz pridržavanje svih mjera. Svi napitci se mogu dobiti u plastici, poslužuje se na ulaznim vratima, nema prevelikog zadržavanja i držimo se tih mjera. Nadamo se, kada bude ljepše vrijeme, da će otvoriti i terase. Čekamo 1. ožujak”, rekao je Matuško.

Potpore od 4000 kuna za veljaču su osigurane no ugostitelji se pitaju što će biti idućih mjeseci.

“Počeli smo raditi sredinom mjeseca pa je dobro da će potpora za veljaču biti uključena i s obzirom na to da ćemo mi raditi na nekih 30-tak posto kapaciteta jer su nam terase i objekti zatvoreni. Možda će potpore za naredne mjesece biti isplaćene prema padu prometa ili nekom drugom kriteriju to se još ne zna, ali nama je najvažnije da nam je omogućen rad”, istaknuo je Matuško.

Iako je većina ugostitelja ponudila napitke za van, neki su i dalje ostali zatvoreni.

“One koji nisu otvorili i njih morate razumjeti jer ne vide tu nikakvu matematičku računicu. Realno stvarno možeš kupiti i kavu i pivu gdje god poželiš, vjerojatno i jeftinije i nekamo s pićem otići. Tako da ja razumijem ljude. No, prema mojoj procijeni mislim da je 60 posto kafića počelo raditi jer se nadamo tom 1. ožujku i otvorenju terasa”, zaključio je Matuško.

Dodao je da se cijene pića nisu mijenjale “svima je teško, kako je nama tako i drugima. Krenuli smo raditi s istim cijenama”.

Osim kafića raditi smiju i teretane, fitnes centri te škole stranih jezika, dječje igraonice i radionice, automat klubovi, kasina i kladionice.