Međunarodni je dan darivanja knjiga

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Na dan koji na poseban način slave zaljubljeni, 14. veljače, obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece.

Na internetskoj stranici projekta Međunarodni dan darivanja knjiga (International Book Giving Day) predlažu se tri načina na koje svatko može sudjelovati u ovome danu, i to darivanjem knjige prijatelju ili rođaku, ostavljanjem zanimljive knjige u nekome javnom prostoru te darivanjem knjige antikvarijatu, knjižnici, dječjoj bolnici ili dobrotvornoj organizaciji.

Hrvatsko čitateljsko društvo, jedan od organizatora nacionalne kampanje „Čitaj mi!“, poziva u povodu Međunarodnoga dana darivanja knjiga djecu i odrasle da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica radi humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Tako se u spomenutu akciju uključila i zaprešićka Gradska knjižnica Ante Kovačića koja poziva sve zainteresirane da doniraju knjige koje im više ne trebaju kako bi ih oni potom uručili ordinacijama pedijatrije u Zaprešiću. Knjige možete predati na Odjelu za djecu i mlade.

Budući da je 2021. proglašena Godinom čitanja – čitajte djeci, potaknite ih da zavole pisanu riječ i da daruju knjige drugima.