Danas je Valentinovo – Dan zaljubljenih

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Jedan od najromantičnijih blagdana na svijetu je Valentinovo koje slavimo upravo danas, 14. veljače. Nazivamo ga i Dan zaljubljenih, dan kada na romantičan način iskazujemo ljubav i pažnju onima koje volimo i koji nam puno znače.

Bez obzira na to što većina smatra da je Valentinovo postalo komercijalan blagdan njegova svrha je iskazivanje ljubavi na brojne načine čime ga smatramo jednim od najomiljenijih blagdana.

Jedna od najstarijih teorija o postanku Valentinova dolazi još iz doba starog Rima za vrijeme vladavine Klaudija I. Zbog tadašnjih ratova car Klaudije dao je naredbu koja je vojnicima zabranjivala ženidbu i bilo kakvo stupanje u veze jer se smatralo da oni tada neće htjeti ići u ratove koji su dolaziti. Vojnicima bi tada na prvom mjestu bili obitelj i djeca, a ne ratovi koji bi ih koštali njihovih života. Jedan od začetnika današnjeg blagdana bio je i svećenik Valentin koji je poticao ljubav, slogu i zajedništvo među ljubavnim parovima. Iako su se svi stanovnici morali pridržavati carevih naredbi, svećenik Valentino se na njih oglušio te je unatoč njegovoj zabrani odlučio sklapati brakove između ljudi koji su to željeli. Brakovi su se sklapali na tajnim mjestima, a njihova održavanja strogo su se tajila i skrivala. Upravo na dan zaljubljenih, 14. veljače svećenik Valentino je otkriven, ulovljen i bačen u tamnicu. Zbog nepoštivanja zakona odrubljena mu je glava, a nakon smrti narod ga je proglasio velikim svecem. Tada su se dva blagdana spojila u jedan. Blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina.

U današnjem suvremenom svijetu Valentinovo je postalo dosta moderno, ali i komercijalizirano. Na dan ljubavi zaljubljeni kao simbol ljubavi daruju jedni druge i iskazuju si međusobno ljubav i poštovanje. Uglavnom se daruju crvene ruže, čokoladna srca, bombonijere, parfemi i slasne večere. To je blagdan na koji se uz Božić pošalje najviše čestitki te uz Majčin dan daruje najviše cvijeća.

Budući da je proslava Valentinova ove godine na neki način ograničena, podsjećamo vas da ne zaboravite pružiti ljubav, pažnju i vrijeme dragim osobama. Zato ih izvedite u šetnju i doživite lijepo i romantično Valentinovo na Trgu Ivana Pavla II. – zaprešićkom Trgu zaljubljenih.