Senzori za praćenje kvalitete zraka bit će postavljeni u vrtićima i školama

NOVOSTI
Senzori za praćenje kvalitete unutarnjeg zraka bit će postavljeni u svim učionicama osnovnih škola i sobama vrtića, objavio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk na svom Facebook profilu.
” Već smo 2017. postavili 15 senzora, a sada će biti postavljeno dodatnih 88 koji omogućavaju praćenje količine CO2, visinu temperature te postotak vlage. Time ćemo prevenirati širenje bolesti COVID-19, poboljšati kognitivne sposobnosti i obrazovna postignuća djece te realizirati ciljeve postavljene Strategijom pametnog grada. Smart Senese senzore preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija te Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ovo postavljanje dijelom sufinancira i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Ovo je pilot-projekt na razini Zagrebačke županije te će Zaprešić time postati jedini grad u regiji koji ima ovakvo praćenje na razni predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja. CARNet će školama, u okviru projekta e-Škole koji je u tijeku, osigurati besplatnu aplikaciju za praćenje kvalitete zraka”, napisao je Turk.

Prvih 15 senzora postavljeno je 2017., a sada će bit postavljeno dodatnih 88 te će time biti pokrivene sve učionice triju zaprešićkih osnovnih škola i sve sobe dječjih vrtića.

Djeca u učionicama i sobama vrtića provedu gotovo trećinu dana, a neki i više pa je izuzetno važno da kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima bude kontrolirana i kvalitetna. U spomenutim se ustanovama provodi i kontinuirana kvaliteta vode, hrane te čistoća površina.

Foto: Željko Turk