120. godina zaprešićkog DVD-a

NOVOSTI

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zaprešić slavi svoj 120. rođendan. U tom povodu predstavnike DVD-a i Vatrogasne zajednice grada Zaprešića primili su predstavnici grada u zaprešićkoj Gradskoj upravi.

Načelnik stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Damir Benčević ponosi se jednim od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj.

“Mi smo izuzetno ponosni što, u okviru grada, imamo jednu takvu organizaciju koja je i dio gradskoga identiteta. Također, ponosni smo što, u sklopu zaprešićke Vatrogasne zajednice s drugim DVD-ima iz zaprešićkog okružja i sa zaprešićkom Javnom vatrogasnom postrojbom, imamo jako dobro organizirano vatrogastvo što se sada, nažalost, pokazalo itekako važnim. Na našu sreću su jako dobro organizirani i odmah nakon potresa su izašli na teren pomoći našim stradalim sugrađanima”, istaknuo je Benčević.

Također, prisjetio se i velike poplave 2011. godine kada su se zaprešićki vatrogasci itekako iskazali.

“Tada su se naši vatrogasci izuzetno dobro snašli i organizirali da bi spasili grad u nekoliko navrata. Za to su najviše zaslužni vatrogasci, osobito DVD-a Zaprešić.”

Zaprešićki DVD broji 48 članova i skoro toliko podmlatka.

“Ponosni smo jer, osim što su dio identiteta grada, oni šire dobru volju i razvijaju taj zaprešićki duh među mladima”, dodao je Benčević.

Grad kontinuirano sudjeluje u opremanju društva, a 2017. godine osigurao im je i novi prostor u Ulici Matije Fistrića. Novi predsjednik Tomislav Cerinski izuzetno je zadovoljan suradnjom s gradom.

“Nove prostore dobili smo uz pomoć našega grada tako da smo kompletnom suradnjom s gradom jako zadovoljni. Što se opreme tiče nje nikada dovoljno jer što se više opreme kupuje tako se pomaže u intervencijama, ali i štiti vatrogasca od stradavanja. Što se pak tiče zahtjevnosti intervencija i kompletnog rada u prošloj godini mogu reći da je bilo izuzetno zahtjevno i zbog aktivnosti, vježbi, ali i zbog izlazaka na intervenciju jer vi nikada ne znate kod koga ćete doći i je li ta osoba zaražena ili nije. No, bez obzira na sve vatrogasci uvijek izlaze na teren”, rekao je Cerinski.

Zbog epidemiološke situacija ovaj veliki jubilej obilježit će se u sklopu Dana grada Zaprešića u listopadu ove godine i to Danom vatrogastva.

Inače, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zaprešić najstarije je društvo našega kraja. Društvo je osnovano 1901. nakon velike seoske zabave na kojoj je dogovoreno osnivanje vatrogasnog društva.
Tome je prethodio veliki požar u zaprešićkom kraju. Prvi predsjednik je bio Ivan pl. Ivančan, a kuma zastave DVD-a Zaprešić je grofica Anka Jelačić. Unazad desetak godina društvo je imalo jako puno sportskih uspjeha, ali se iskazalo i na vatrogasnim intervencijama. Ženska ekipa 2013. godine sudjelovala je, kao državne prvakinje, na vatrogasnoj olimpijadi na kojoj su zauzele treće mjesto, a i tri puta uzastopno su osvojile Kup Hrvatske vatrogasne zajednice. Muška interventna ekipa ističe se svojim radom na intervencijama kako 2011. godine kada su bile velike poplave u našemu kraju, tako i u prošlogodišnjem potresu koji je zadesio ne samo Zaprešić nego cijelu okolicu.

Svakako treba napomenuti da sve što članovi DVD-a rade rade besplatno.

Čestitamo DVD-u Zaprešić njihov doista veliki jubilej i zahvaljujemo na požrtvovnom i vrijednom radu!