Gotova je projektna dokumentacija za sanaciju Župne crkve sv. Petra apostola

NOVOSTI

Župna crkva sv. Petra apostola jako je stradala u potresima prošle godine. Prvi potres u ožujku oštetio je crkvu, no nakon potresa u prosincu crkva je dobila crvenu naljepnicu te je, do sanacije, neuporabljiva.

Koliko je stradala rekao nam je župnik Ivan Frkonja.

“Oštećenja koja su nastala prilikom zadnjega potresa su zaista velika. Dok su u prvom potresu stradali zidovi u unutrašnjosti crkve, u drugom potresu stradalo je i prošenje i toranj, otpala je cijela konstrukcija svoda crkve tako da su oštećenja zaista velika. U suradnji s Ministarstvom kulture, s Konzervatorskim odjelom, do sada smo uspjeli napraviti glavni projekt pojačanja konstrukcije koji obuhvaća radove od temelja do krova. Tako da projekt sanacije predviđa izradu novih temelja, ojačavanje svih zidova injektiranjem, povezivanje svih zidova, sanaciju tornja, sanaciju određenih zidova u crkvi jer se pretpostavlja da se jedan zid pomaknuo gotovo 10 cm ili se on sam u sredini odvojio. U svakom slučaja sanacija naše crkve koja je i kulturno dobro je moguća. Nije u fazi rušenje nego ju je moguće obnoviti na ponos grada Zaprešića i svih stanovnika”, rekao je Frkonja.

U sastavu projekta izrađen je troškovnik koji za sada još nije ispunjen.

” Svi oni koji će biti potencijalno zainteresirani za izvedbu radova bit će dan troškovnik da ga ispune pa ćemo vidjeti koliko bi iznosila obnova crkve, ali ono što se za sada može reći je da bi sanacija iznosila oko 800 000 kuna + PDV.”

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk također se osvrnuo na stradalu Župnu crkva sv. Petra apostola te obećao pomoći u sanaciji.

“U potresu je velikim djelom nastradala i Župna crkva sv. Petra apostola za koju su Zaprešićani vezani na poseban način. Grad Zaprešić do sada se uključio u saniranje posljedica potresa na nekoliko načina. Pomažući naše sugrađane koji su stradali isto tako Grad će se na moguć i primjeren način financijskim sredstvima uključiti da bismo poticaje za saniranje doveli što je bliže moguće realizaciji pa kao što svim stanarima plaćamo detaljan pregled i projekte glavne konstrukcijske obnove tako ćemo to napraviti i za našu Župnu crkvu”, istaknuo je gradonačelnik Turk.

Dodao je da će u narednom razdoblju Ministarstvo kulture raspisati natječaj za konstrukcijsku obnovu pa je jako važno imati projektnu dokumentaciju spremnu na vrijeme.