Danas slavimo blagdan bl. Alojzija Stepinca – Stepinčevo

NOVOSTI

Danas, 10. veljače se u katoličkoj crkvi slavi Stepinčevo. Dan je to kada se obilježava godišnjica smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Središnje misno slavlje u Zaprešiću bit će u crkvi sv. Ivana Krstitelja u 19 sati, a predvodit će ga župnik Ivan Frkonja.

“Naš grad, naša Župa posebno su vezani s blaženikom s obzirom na to da je blaženi Alojzije Stepinac i osnovao našu župnu zajednicu sv. Petra apostola u Zaprešiću. Ove godine proslava Stepinčeva, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, će biti skromnija. Tako da imat ćemo samo večernju svetu misu i nakon mise bit će mogućnost čašćenja moći blaženog Alojzija Stepinca koje će tom prilikom biti izvađene iz našega oltara u našoj crkvi s. Ivana Krstitelja. Nažalost, zbog spomenutih mjera, vanjske proslave Stepinčeva ove godine neće biti”, rekao je župnik Frkonja.

Inače, Blaženi Alojzije Stepinac rođen je u mjestu Brezarić pokraj Krašića, 8. svibnja 1898. godine. Teologiju je studirao na Gregoriani u Rimu, gdje je bio zaređen za svećenika 1930.

God. 1934. bio je imenovan zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom, a 1937. nadbiskupom i metropolitom. Kao nadbiskup osnivao je nove župe i gradio mnoge crkve, poticao djelovanje katoličkih udruga (Caritas, Katolička akcija).

U ratnim prilikama mnogo je očekivao od proglašenja hrvatske države (1941), ali se zbog počinjenih nedjela i diskriminacijskih zakona uskoro distancirao od režima (štitio Židove, Srbe, Rome) te je prosvjedovao protiv odmazdi i progona.

Nakon II. svjetskoga rata odbio je prijedlog J. Broza (1945) o odvajanju Katoličke crkve u Hrvatskoj od Svete stolice, tj. uspostavu Hrvatske nacionalne crkve, i tražio od komunističkih vlasti prekid represije i osvete nad ideološkim protivnicima.

Pod optužbom za suradnju s ustaškim režimom bio je uhićen (1946) i na namještenom procesu osuđen na 16 godina strogoga zatvora. Bio je zatočen u Lepoglavi do 1951., kada je pod pritiskom svjetske javnosti premješten u kućni pritvor u župni dvor u Krašiću, gdje je ostao do smrti.

Papa Pio XII. imenovao ga je 1952. kardinalom, što je dovelo do konflikta s komunističkom vlašću koja mu je ponudila da napusti Hrvatsku, no Stepinac je to odbio. U internaciji je pisao i prevodio. Grob mu je u zagrebačkoj katedrali. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim (1998.) u Mariji Bistrici.