Predstavljen program rada Turističke zajednice grada Zaprešića za ovu godinu

NOVOSTI

Turistička zajednica grada Zaprešića nastavlja s provedbom programa „Zaprešićka priča“ dodajući novi moment interpretacije u svoju priču pod nazivom „Trenutak uspomene u Zaprešiću“ („A Moment of Memory“) inspiriran životom najslavnijeg stanovnika bana Josipa Jelačića, čiji se posjed i dvorac nalaze u našem gradu.

Storytelling, interpretacija baštine i upravljanje doživljajem tri su koncepta kojima TZ grada Zaprešića želi približiti „zaprešićku priču“ i „trenutak uspomene“ svim posjetiteljima, ali isto tako donijeti nove perspektive i inspiracije lokalnoj zajednici, kao i svim subjektima koji djeluju na receptivnom tržištu uz snažno pozicioniranje kao prepoznatljive kontinentalne destinacije unutar nacionalnog koncepta „Croatia – Full of Life“.

Zaprešićki kraj kao poželjna destinacija za digitalne nomade

Uz dobru i atraktivnu priču te stvaranje pozitivnih iskustava i emocija, iz TZ grada Zaprešića ističu kako je u ovim, za turizam, izazovnim vremenima iznimno bitno jasno planirati, biti kreativan i upravljati destinacijom, te razvijati nove integrirane turističke proizvode na području Zaprešića i zaprešićkog kraja.

„Svakodnevno se susrećemo s izrazom „zaprešićki kraj“ u različitim kontekstima, no sada želimo da on u potpunosti zaživi u turističkom smislu. Želimo osvijestiti važnost pozicioniranja cijelog ovog područja kao jedne turističke cjeline koja ne poznaje administrativne granice. Na tom ćemo tragu raditi na projektnom udruživanju sa susjednim općinama, područjima i turističkim zajednicama. Zaprešićki kraj promovirat ćemo kao poželjnu destinaciju za digitalne nomade i organizirati niz aktivnosti na ovu temu“, rekao je Toni Ganjto, direktor TZ grada Zaprešića. Dodao je kako nastavljaju uspješno upravljati povjerenom javnom turističkom infrastrukturom (objekt Vršilnice u Novim dvorima), a očekuju ih i brojne zadaće vezane uz Strategiju pametnog grada Zaprešića u kojoj je jedno od prioritetnih područja upravo turizam. I ove godine nastavljaju s aktivnostima odgovornog i održivog turizma u sklopu projekta „Druga perspektiva“ koji ima za cilj osvijestiti da su osobe s invaliditetom naši gosti te osigurati za njih bolje uvjete u destinaciji.

Ban Jelačić karika koja povezuje Zaprešić, Zagreb i Petrovaradin

Novi projekti kojima će biti posvećena posebna pažnja ove godine su projekt kulturnog turizma Zagrebačke županije koji povezuje čak sedam (7) turističkih zajednica, a čiji je koordinator upravo TZ grada Zaprešića. Bit će tu i niz aktivnosti vezanih uz kreiranje i razvoj paket proizvoda za školski program u destinaciji te stvaranje turističke ponude na jezeru Zajarki. Priču o banu Jelačiću u 2021. godini TZ planira nadograditi povezivanjem povijesne i turističke priče o banu sa Zagrebom i Petrovaradinom, a kvalitetu gastro ponude projektima vezanim uz Novodvorsku kuharicu i tradicijske vrednote zaprešićkog kraja. Iz TZ grada Zaprešića najavljuju razvoj novih turističkih priča i za urbanu jezgru Zaprešića i to korištenjem modernih tehnologija.

Glavne manifestacije kroz godinu ostaju Dani Jelačića, Ljeto u Zaprešiću, KUND ciklus (Kultura u Novim dvorima) i Advent u Zaprešiću, a u planu su i nove manifestacije poput Umbrella Light Show-a u suradnji s Hrvatskim kišobranom te Festival u šumi u suradnji sa zaprešićkim umjetnicima, glazbenicima i glumcima. Ljeto će ponovno otvoriti tradicionalne žetvene svečanosti koje organiziraju sa Zavičajnim ekološkim društvom Zaprešić, a listopad vraća Jelačić bal u suradnji s Umjetničkom udrugom Plemićka mladež. Ove godine očekuje nas i više kulturnih projekata i izložbi u Vršilnici kao rezultat snažnije integracije s Pučkim otvorenim učilištem Zaprešić.

Kreativan pristup kao zalog održivog turizma

„Plan smo postavili ambiciozno te nas uz sve nabrojene aktivnosti očekuje još nekoliko sjajnih događanja, ali i infrastrukturnih projekata kojima ćemo oplemeniti našu turističku ponudu. Turizam kao najdinamičnija i najpromjenjivija industrija modernog vremena doživljava veliki preokret u konceptu putovanja, turističkih proizvoda, kao i upravljanja destinacijom, a poglavito uslijed pandemije Covida-19. Turistička zajednica grada Zaprešića svoj rad i aktivnosti u 2021. godini temeljit će na pametnom i kreativnom pristupu kao zalogu uspješnog i održivog turizma našeg kraja. Pozivam sve da nam se u tome pridruže i budu dio naše priče i trenutka uspomene“, zaključio je direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto.

U kontekstu specifičnih oblika turizma TZ grada Zaprešića nastavlja i dalje podržavati razvoj konjičkog, ribolovnog i vjerskog turizma, a u planu je i povećana aktivnost u afirmaciji golf i ciklo turizma, kao i gastro tura te potencijala Kamenih svata na obroncima Medvednice.

Foto: TZ Zaprešić