Ništa od kavice na terasi kafića niti vježbanja u teretanama

KORONAVIRUS

Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije nakon što je Vlada RH na svojoj jučerašnjoj sjednici predstavila minimalno popuštanje mjera.

Učenici svih razreda osnovne škole vratit će se u škole i dozvolit će se sport na otvorenom. Uz to, bit će dozvoljeno bavljenje sportom na bazenima i u balonima.

Iako se raspravljalo o tome da bi se kafićima omogućilo prodavanje kava za van te da bi se otvorile teretane, to se ipak nije dogodilo.

Podsjetimo, ugostitelji su se žalili kako je nepravedno da oni u kafićima ne mogu prodavati kavu za van, a da to mogu pekarnice, kiosci i benzinske postaje. No, zabrana prodavanja napitaka za van ostala im je i nakon današnjeg popuštanja. Istu su sudbinu doživjele teretane, koje ostaju zatvorene unatoč tome što se već neko vrijeme spekulira o njihovom otvaranju.

Ugostitelji i poduzetnici su zbog svega bijesni. Najavili su prosvjede i tužbe prema državi, a mnogi od njih i otvaranje 1. veljače, unatoč mjerama Stožera i Vlade.

Na pitanje što će učiniti ako ugostitelji i poduzetnici otvore vrata, Božinović je rekao da se nada da do toga neće doći jer nema razloga za to budući da su mjere koje su obuhvaćene današnjom odlukom samo produženje mjera koje traju 2 mjeseca.

“Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli do toga da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni jer taj broj treba spuštati prema dolje. Mi moramo voditi, prije svega, računa prvo o životima i zdravlju, a epidemiološka struka je jasno postavila prioritete”, rekao je Božinović.

Ministar je dodao “ako do 15. veljače brojke i dalje budu u silaznoj putanji, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će situacija s cjepivom biti jasnija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih. Nije nama u interesu donositi odluke da bi nekome napravili štetu, cilj je da se ne ponovi situacija studenog kada su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja”.

Od ponedjeljka se proširuje i mogućnosti za bavljenje sportom, što uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Omogućuje se i korištenje bazena i balona za pojedinačne beskontaktne sportove, jer se u tim sredinama virus sporije širi zbog klora i prozračnosti. Popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija, kao što su tuševi i svlačionice.

“Još uvijek nije trenutak za otvaranje sportskih dvorana za sport”, istaknuo je Božinović.

Također je ustvrdio da Hrvatska, uz Estoniju, trenutno ima najblaži režim epidemioloških mjera u EU.

Nove mjere vrijedit će od 1. do 15. veljače, a Božinović se nada da će nakon toga uslijediti njihovo novo revidiranje.