Napustila nas je Višnja Goljački

NOVOSTI

Preminula je dugogodišnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić Višnja Goljački. Jedinstvena i svestrana umjetnica, spisateljica, urednica, osnivačica nekoliko časopisa i portala napustila nas je danas nakon duge i teške bolesti u 65. godini života.

Dugi niz godina utjecala je na društvo i podizala kulturu, umjetnost i književnost na višu razinu kroz različite programe i manifestacije u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić, a u mjesečniku Špiglu, časopisu za promociju urbane kulture, sporta i gospodarstva promovirala je teme i ljude Zaprešića kroz pregršt informacija, intervjua i putopisa.

Rođena je u Zaprešiću gdje je završila osnovnu školu. Nakon završene I. gimnazije diplomirala je komparativnu književnost i fonetiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je kao bibliotekar-informator u Gradskoj knjižnici „Ante Kovačić“, sastavnici „Knjižnica grada Zagreba“. Uredila je niz knjiga u kulturnoj udruzi „Klub Zaprešićana“, kao i u vlastitoj nakladničkoj kući „Simetriks“. Objavljivala je u dječjim i tinejdžerskim listovima („Tina“), te u časopisima za odrasle („Oko, „Republika“ „Forum“ i dr.). Prevođena je na engleski, njemački i turski jezik. Zastupljena je u svjetskim antologijama pjesama.

Dobitnica je Nagrade grada Zaprešića 2008. g. za književnu djelatnost i osnivanje nekoliko kulturnih manifestacija („Međunarodni festival Glazbene svetkovine A.D. u Lužnici“; „Festival akustične glazbe Fa fest“, „Međunarodni skup Umjetnost – izazov i odgovornost“). Od 2009. kada je imenovana ravnateljicom POU-a Zaprešić doprinosi razvoju kulturne politike, osniva „Kazalište za djecu i mlade“, brendira kulturne programe, te osuvremenjuje informativnu djelatnost i uspješno surađuje s mnogobrojnim udrugama, ustanovama i pojedincima. Reimenovana je za ravnateljicu 2013. i 2017. godine.

Godine 2017. utemeljila je međunarodnu kulturnu suradnju s tri presudna elementa našeg vremena: ljudska prava, kultura i znanost, s naglaskom na angažman umjetnika, posebno pisaca, u vrijeme ogromnih tehnoloških promjena i izazova naše civilizacije, te značaj znanosti i njenog odnosa prema etičkim i moralnim načelima.