Augustinčići se u ponedjeljak vraćaju u potpuno obnovljenu školu

NOVOSTI

Danas je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk sa suradnicima obišao potpuno obnovljenu Osnovnu školu Antuna Augustinčića.

Sanacija oštećenja od potresa unutar škole trajala je od 4. siječnja i za manje od mjesec dana učenicima je omogućen povratak u školske klupe, istaknuo je gradonačelnik Željko Turk.

“Ono što je danas najvažnije reći je da je Osnovna škola Antuna Augustinčića spremna od sljedećeg tjedna za nastavu. Nakon što je škola u potresu dobila zelenu naljepnicu s određenim preporukama što napraviti, dakle nije bila statički ugrožena, promtno smo u skladu sa zakonom u hitnim situacijama angažirali Obrt Mihaliček kako bi krenula sanacija i kako bi u što je moguće kraćem vremenskom roku školu doveli u stanje apsolutne uporabljivosti i saniranosti”, rekao je Turk.

Osim same sanacije u školu je konačno uvedena i topla voda koje do sada nije bilo.

“Riješili smo pitanje i tople vode u svim sanitarnim čvorovima te omogućili početak nastave u školi za nekoliko dana”, dodao je Turk.

Tako će se učenici od 1. do 4. razreda sigurno od ponedjeljka, 1. veljače vratiti u svoju školu, dok se za učenike od 5. do 8. razreda čeka odluka Zagrebačke županije, napomenuo je Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića.

“S ponedjeljkom 1. veljače ovi prostori će sigurno biti otvoreni za učenike od 1. do 4. razreda, to znači da se učenici vraćaju u svoju školu iz Osnovne škole Ljudevita Gaja, a hoće li se i učenici od 5. do 8. razreda u ponedjeljak vratiti u škole znat ćemo sutra kada se očekuje odluka Zagrebačke županije, osnivača škola. Također, vjerujem da će se u ovim novoobnovljenim prostorima koji su sada i bolji no što su bili učenici ugodno osjećati, kao i njihovi nastavnici”, objasnio je Labus.

Osnovna škola Antuna Augustinčića sanirana je u rekordnom roku zahvaljujući angažmanu Grada Zaprešića i zaprešićkih obrtnika, naglasio je izvođač radova Stjepan Mihaliček, vlasnik Obrta Mihaliček.

“Škola nije bila statički ugrožena. Najviše oštećenja bilo je na pregradnim zidovima. Mi smo te zidove sanirali, dakle učvrstili na način da smo radili s geo mrežom i s novom tehnologijom koja se koristi isključivo za sanaciju zidova od potresa, zidove smo zaštitili, obukli u knauf, a uništene sanitarije zamijenili. Tako da je škola sigurna za boravak djece u njoj”, naglasio je Mihaliček izvođač radova.

Stjepan Mihaliček napomenuo je i da obnova škole nije usporila radove na izgradnji trodijelne sportske dvorane Osnovne škole Antuna Augustinčića čiji je Obrt, također, izvođač radova.

“Imamo dovoljno ljudi i nismo išli nauštrb dvorane u sanaciju škole jer nam je želja dovršiti dvoranu do svibnja mjeseca”, zaključio je Mihaliček.

Rezultatom obnove izuzetno je zadovoljna Danijela Adžijević, ravnateljica Osnove škole Antuna Augustinčića.

“Ja moram stvarno izraziti svoje veliko zadovoljstvo sa svime onime što je učinjeno u našoj školi. Koliko god mi je u početku izgledalo nemoguće da se može tako brzo sanirati škola dokazali su mi upravo suprotno. Zapravo sam jako vesela što se naša djeca od ponedjeljka, 1. veljače mogu vratiti u svoje školske klupe, u svoje učionice sa svojim učiteljicama i nadam se da će se uskoro vratiti apsolutno svi da ova škola bude ono što je, a to je škola puna đaka”, istaknula je Adžijević.