Zaprešićki srednjoškolci virtualno obilježili Dan sjećanja na žrtve Holokausta

NOVOSTI

Dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježili su učenici i profesori Srednje škole Ban Josip Jelačić.

Virtualnom međunarodnom radionicom zaprešićki srednjoškolci obilježili su dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.

U sklopu Erasmus+ projekta 80 učenika i 20 nastavnika bili su sudionici online radionice na kojoj su, među ostalima sudjelovale, Norveška, Španjolska, Grčka te Cipar.

Učenici su bili podijeljeni na dvije teme. Jedni su obrađivali temu holokausta i uspoređivali sa sadašnjim genocidima, a drugi su donosili zaključke o slobodi govora, slobodi medija te ih uspoređivali sa slobodama u vlastitim zemljama, rekla nam je Helga Kraljik voditeljica Erasmus+ projekta History and effects on today‘s youth  (HEY) u zaprešićkoj srednjoj školi.

Inače, današnji se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, ali zbog pandemije ove se godine obilježavanje preselilo na online platforme.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovno prevladaju.

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata.

Foto: Vijesti iz potkrovlja SŠBJJ