Proglašena prirodna nepogoda za gotovo cijelu Zagrebačku županiju

NOVOSTI

Na temelju zahtjeva 7 gradova i 20 općina s područja Zagrebačke županije, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom 29. prosinca 2020. radi kojeg je došlo do velikih šteta na stambenim, gospodarskim, javnim, kulturnim i drugim objektima.

Prirodna nepogoda tako je proglašena za Zaprešić te gradove Dugo Selo, Ivanić – Grad, Jastrebarsko, Samobor, Velika Gorica i Vrbovec, ali i za općine: Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica, Pušća, Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Gradec, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Rakovec i Rugvica.

Inače, na području Zagrebačke županije ukupno je 9 gradova i 25 općina.

Obvezuju se gradska i općinska povjerenstva da unesu prve procjene štete u Registar u zakonskom roku.

Inače, u Registar šteta unose se prijave prvih procjena šteta, konačna procjena šteta, a za provedbu ovog zakona nadležna su ministarstva za financije, poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, gospodarstvo, graditeljstvo i prostorno uređenje, zaštitu okoliša i energetiku, more, promet i infrastrukturu koja u konačnosti odlučuju o postupanju nakon potvrde konačne procjene šteta tj. o načinu dodjele pomoći te raspodjeli sredstava pomoći.