TZ grada Zaprešića koordinator projekta “Kulturni turizam Zagrebačke županije”

NOVOSTI

Sedam turističkih zajednica s područja Zagrebačke županije sklopilo je sporazum o udruživanju na projektu kulturnog turizma. Cilj ovog projektnog udruživanja jest integrirani razvoj i upravljanje proizvodima temeljenim na prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini Zagrebačke županije, uz koncept storytellinga i interpretacije baštine, kako bi stvorili drugačiji, konkurentni, inovativni i održivi turistički proizvod.

Potpisnice sporazum o udruživanju jesu: Turistička zajednica grada Zaprešića, Turistička zajednica grada Velike Gorice, Turistička zajednica grada Vrbovca, Turistička zajednica grada Dugog Sela, Turistička zajednica područja Savsko-sutlanska dolina i brigi, Turistička zajednica općine Krašić i Turistička zajednica općine Pisarovina.

Udružene turističke zajednice žele ovim projektom ispričati priču o privlačnostima kulturne ponude Zagrebačke županije i njezinoj raznolikosti koja obuhvaća urbani i ruralni karakter te tako čini ovo područje idealnom destinacijom za svaku vrstu aktivnosti i odmora.

Stvaranje platforme inovativnih doživljaja kulturnog turizma

Kultura, umjetnost, povijesna baština, spomenici, prirodne ljepote, različite umjetničke i kulturne manifestacije čuvaju tradicijske vrednote Zagrebačke županije koje ovim projektom turističke zajednice žele objediniti u zajedničke kulturne rute, zanimljivu i atraktivnu priču te stvoriti platformu inovativnih doživljaja kulturnog turizma. Naravno, sve to, stavljajući fokus na povezanost kulturne ponude s ostalim subjektima i aktivnostima u destinaciji kako bi stvorili integrirane proizvode i pokazali domaćim i stranim turistima skrivena blaga područja koje obuhvaća ovih sedam turističkih zajednica.

Svakako je zanimljivo kako turističke zajednice iz ovoga sporazuma prostorno odnosno geografski nisu u potpunosti povezane što će dokazati kako zanimljiv, atraktivan i drugačiji turistički proizvod nadilazi sve ostale preduvjete. Turističke zajednice iz sporazuma ističu kako će upravo to ne samo biti izazov, nego velika prednost ovakvog udruživanja jer će temelj njihovog projekta činiti interpretacija baštine te će iz nje uslijediti drugačiji paket proizvodi; proizvodi temeljeni na kulturnom turizmu i povezivanju kulturnih sadržaja svih razina u jedinstveni plan upravljana kulturnim turizmom.

TZ grada Zaprešića koordinator projekta

Turističke zajednice iz sporazuma za koordinatora projekta izabrale su Turističku zajednicu grada Zaprešića što je definitivno velika odgovornost, istaknuo je direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto. „Zadovoljstvo nam je preuzeti ulogu koordinatora projekta, ali isto tako i velika obveza. Tim iz Turističke zajednice grada Zaprešića predano će raditi na identifikaciji i analizi ključnih elementa ovog projekta te će uz inpute svih članica sporazuma predložiti konkretan akcijski plan. Osim toga, ono što želimo jest ovim projektom „zagolicati“ maštu naših posjetitelja i ponuditi snažnu emociju naših kulturnih sadržaja“. Dodao je kako zahvaljuje na velikoj podršci Turističke zajednice Zagrebačke županije u realizaciji ovog projekta, kao i Ministarstvu turizma i sporta koje je prepoznalo značaj ovakvog udruživanja i odobrilo ga.

Prvi radni sastanak projekta Kulturni turizam Zagrebačke županije bit će održan već idući tjedan, a na njemu će se dogovoriti organizacijska struktura i temeljne postavke načina rada; razmijeniti mišljenja i ideje o aktivnostima projekta, kao i započeti s pripremom akcijskog plana.

Foto: TZ Zaprešić