Ministar Horvat obišao oštećene objekte u Zaprešiću

NOVOSTI

Danas je oštećene zgrade stambene i javne namjene u Zaprešiću obišao ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. U društvu župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i gradonačelnika Zaprešića Željka Turka obećao je da će Vlada RH pronaći način da u potpunosti obnovi konstrukcijski ugrožene objekte.

“Nećemo čekati ni zakonodavi okvir, ni 6 mjeseci, ni godinu dana. Nakon 14 dana od katastrofe koja nas je zadesila mogu reći da su pravila ponašanja gotovo pa jasna. Saborska rasprava je prošla, a u procesu je podneseno i nekoliko amandmana koje sada treba razmotriti. Koje amandmane ćemo prihvatiti, a koje odbiti znat će se nakon sjednice Vlade idući tjedan. Mi promtno pristupamo rekonstrukciji podzakonskih akata koji će biti postupovni akti po kojima će se podnositi zahtjevi i stjecati pravo na obnovu. Pozivam one koji su stradali da imaju povjerenja u institucije lokalne i područne samouprave te države.  U segmentu konstrukcijske obnove Vlada će pronaći riješenja da sto posto financira konstrukcijsku obnovu objekata poput ovih iseljenih u Zaprešiću te izgradnju onih kuća koje su uništene”, naglasio je ministra Horvat.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk informirao je ministra o svemu što su u proteklom razdoblju, od potresa pa do danas napravili.

“Ono što danas mogu reći je da smo od svih vlasnika stanova koji imaju pravo na subvencijonirani najam stanova riješili njih 95 posto na način da smo dogovorili sufinanciranje najma stanova s iznosom od 2000 kuna za sve iseljene vlasnike stanova na period od 2 godine. Ovim putem zahvaljujem i građanima Zaprešića koji su se odazvali na javni poziv te ponudili svoje stanove i kuće za smještaj iseljenih stanara.  Također, svim valsnicima stanova, ali i podstanarima koji su u trenutku potresa stanovali u iseljenim zgradama dali jednokratnu pomoć od 5000 kuna. Što je iznos od 500.000 kuna. Dali smo sredstva i zasaniranje dimnjaka na obiteljskim kućama, naglasio je gradonačelnik Žaljko Turk.

Gradonačelniku Zaprešića Željku Turku na pomoći i promtnom reagiranju zahvalili su predstavnici iseljenih stanara Saša Jakovina i Zdenko Karaman.

“Sve službe grada djelovale su odmah. Nakon potresa policije je blokirala sve zgrade, a nakon što smo iseljeni osiguran nam je smještaj. Također, riječi podrške koje nam je gradonačelnik uputio puno nam znače jer znamo da nismo sami”, rekao je Zdenko Karaman.

“Prije dva dana smo vidjeli strahovita oštećenja na terasi zgrade na adresi Trg žrtava fašizma 14. U svega deset minuta s gradonačelnikom smo dogovorili uklanjanje opasnih dijelova s terase, a sve troškove uklanjanja podmirit će grad Zaprešić. Sve probleme gradonačelnik riješava promtno i hvala mu na tome”, rekao je Saša Jakovina.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je da ljudski život nema cijene te je zvalio svim sugrađanima što su se aktivno uključili i u preseljenje stanara.

Osim zbrinjavanja iseljenih stanara, grad je osigurao 2000 kuna pomoći za sanaciju krovišta obiteljskih kuća, a učenike iz oštećene škole Antuna Augustinčića preselio na nastavu u Osnovnu školu Ljudevita Gaja. Također, pronađene su i alternativne lokacije za državne i županijske službe čije je zgrada u potresu teško oštećena i više nije uporabljiva.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić zahvalio se Vladi RH što je već dan nakon potresa doznačila 10.000.000 kuna za sanaciju oštećenih objekata na području Zagrebačke županije, a iz tog iznosa 2.400.000 kuna uplaćeno je Gradu Zaprešiću sukladno mjerilima i kriterijima županijskog Stožera. Mislim da su ta sredstva za početak, za brze i hitne popravke, dobro došla”, rekao je župan Stjepan Kožić.