Mljekomat na tržnici neće više raditi

NOVOSTI

Mljekomat na tržnici ne radi, a kako doznajemo više neće ni proraditi.

Budući da je sve takve vrste aparata (mljekomati, bučomati, jajomati,..) potrebno fiskalizirati Obitelj Vrhovec odustala je od fiskalizacije ovakvog starijeg tipa mljekomata koji se nalazi na zaprešićkoj tržnici.

Noviji tip mljekomata postavljen je na Trgu dr. Franje Tuđmana, a njegova fiskalizacija je u tijeku. On će i dalje raditi, dok će se ovaj na tržnici ukloniti.

Mljekomat na Trgu dr. Franje Tuđmana svakodnevno se puni svježim i kvalitetnim domaćim kravljim mlijekom kojeg sugrađani rado kupuju. No, sada će takav proizvod moći kupiti samo na jednoj lokaciji u Zaprešiću.

Inače, mljekomati, jajomati, siromati, bučomati i svi takvi automati od Nove godine moraju imati ugrađen novi softver za fiskalizaciju. Poreznici su, naime, htjeli doskočiti vlasnicima aparata za kavu i čokolade na kojima se bez ikakve porezne evidencije vrti velik novac, ali ubuduće će po svima udariti jednako – 4.000 kuna po aparatu za novi softwer. S obzirom na to da litra milijeka na mljekomatu stoji oko šest kuna to bi značilo da seljak mora prodati 666 litara mlijeka samo da otplati softwer za fiskalizaciju, i to da ni krava, ni proizvođač ne trebaju niti jedne jedine kune za život.

Iz Ministrastva financija poručuju ”Ističemo da su odredbe o fiskalizaciji prodaje putem samoposlužnih uređaja propisane kako bi se neizravnim nadzorom obuhvatila takva vrsta prodajnog kanala, neovisno od vrste proizvoda i usluge koja se pruža putem samoposlužnog uređaja”.

Nažalost na vidiku rješenja nema. Od Nove godine svi su u istom “košu” i farmeri i vlasnici samoposlužnih aparata. Dok se poljoprivrednici još uvijek nadaju da će im Porezna uprava “progledati kroz prste” ili da će Ministrastvo financija barem djelom subvencionirati taj novi softver. U protivnome bi želja države da prati sve što se proda mogla rezultirati time da se ovakvi domaći proizvodi, nažalost, više ne prodaju, nauštrb aparata za kavu i slatkiše.

Mljekomati, bučomati, jajomati, siromati nisu novost, u Hrvatskoj su farmeri dosad postavili 83 ovakva aparata, a koliko će ih biti uklonjeno jer nisu fiskalizirani tek ćemo vidjeti.