Visoki dužnosnici obišli Zaprešić

NOVOSTI

Potresom oštećeni Zaprešić danas su obišli visoki državni dužnosnici – potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u pratnji gradonačelnika Zaprešića Željka Turka.

Nakon što su obišli oštećene objekte jave i stambene namjene u užem centru grada obratili su se javnosti na konferenciji za medije ispred zgrade Općinskog suda u Zaprešiću s novim informacijama poput proglašenja prirodne katastrofe te su potvrđene interventne mjere pomoći građanima koji su zbog potresa evakuirani i u svoje se domove neko vrijeme neće moći vratiti.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je naglasio da su u Zaprešiću nastradale zgrade građene 50.-ih i 60.-ih godina prošlog stoljeća iz kojih je iseljena 71 obitelj. Inžinjeri statike su procijenili stanje zgrada pa se u skladu s pravilima struke već ovih dana očekuju naljepnice na zgradama. Grad će pomoći s uplatom interventne pomoći jer je do sada više od stotinu dimnjaka uklonjeno sa zaprešićkih kuća. Danas je održan i sastanak s predstavnicima iseljenih stanara na kojem je odlučeno da će Grad pomoći u pronalasku trajnijeg smještaja kao i subvencioniranju smještaja od 2000 kuna mjesečno. Gradonačelnik je izvijestio o pronalasku lokacije na koje će se izmjestiti zgrade javne namjene kako bi građani prema potrebama mogli obavljati poslove na sudu, u gruntovnici i katastru. Tako će gruntovnica, katastar i sud bit preseljeni u neposrednu blizinu, dio u prostorije CZMZ-a, a dio u zgradu komunalnog poduzeća. Danas, 4. siječnja, krenulo se u sanaciju oštećenja na Osnovnoj školi Antuna Augustinčića, a plan je da do kraja siječnja škola bude sigurna i spremna za povratak učenika u školske klupe. Prema trenutnoj procjeni, zgrada Pučkog otvorenog učilišta neće se rušiti.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je da je proglašena prirodna katastrofa za područje Sisačko-moslavačke županije, dijelove Zagrebačke i Karlovačku županiju. Kada je u pitanju Zagrebačka županija, u potresu su oštećeni Zaprešić, Velika Gorica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko te općine Pokupsko, Kravarsko, Pisarovina. Na cijelom području je oštećeno više od 1000 objekata. Zagrebačka županija je kroz brzu intervenciju Vlade RH dobila 10 milijuna koje je distribuirala oštećenim gradovima i općinama. Trenutno su svi zbrinuti, a sanacija će uslijediti nakon stvarne procjene stanja i detaljnih pregleda statičara.

Ministar Malenica istaknuo je zadovoljstvo reakcijom gradonačelnika i službi kako bi se osigurao prostor za što brže pokretanje rada suda, katastra i gruntovne u Zaprešiću. “Vjerujem da ćemo u sljedećim danima opremiti prostor na kojem će se izmjestiti spomenute usluge”, rekao je Malenica.

Ministar Davor Božinović zahvalio je medijima na interesu za stradanja potresom pogođenih područja pa i Zaprešića. “Vlada RH će učiniti sve što je u njezinoj moći i nadležnosti da pomogne svim građanima koji su stradali u potresu, nikoga nećemo ostaviti nezbrinutog. U sljedećim danima potrebno je dovršiti proces o eventualnoj uporabljivosti zgrada, a nakon toga napraviti preciznu procjenu štete koja će kasnije biti pokretač aktivnosti kroz različita ministarstva kako bismo pronašli mehanizam kojim ćemo ovo najbrže riješiti. Čeka nas veliki posao, zato smo danas ovdje, da pošaljemo poruku građanima Zaprešića da Vlada stoji iza njihovih problema i da ćemo u sinergiji s gradskim, županijskim vlastima i Fondom solidarnosti Europske unije učiniti sve kako bismo sanirali situaciju.”

Također, sutra bi trebao biti poznat broja žiro računa na koji će se moći uplatiti novac za saniranje oštećenja u Zaprešiću i za pomoć evakuiranim Zaprešićanima nakon potresa.