Kakve je posljedice ostavio potres na zaprešićkim građevinama, a tek kakve na evakuiranim ljudima

NOVOSTI

Danas je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk održao prvi ovotjedni sastanak s predstavnicima stanara koji su zbog potresa iseljeni iz svojih domova. Svi su dobili obrasce za hitnu isplatu jednokratne pomoći od 5000 kuna, a iznos će biti uplaćen tijekom tjedna, potvrdio je gradonačelnik Zaprešića na izvandrednoj konferenciji za medije.

U suradnji sa stanarima ide se u rješavanje njihovog trajnijeg stambenog smještaja koji će grad subvencionirati u iznosu od 2000 kuna mjesečno svim vlasnicima stanova koji se moraju privremeno iseliti.

Trenutno je ispražnjen 71 stan u užem centru grada od toga 51 stan je trajno neuseljiv (na adresama Trg žrtava fašizma 13, 14, 15, 16; Aleja hrvatskih branitelja 13 – KARBON).

Grad se pobrinuo za građane iz iseljenih stanova, njih 37, te ih smjestio u Pansion GEC u Ivancu Bistranskom, dok je ostatak stanara smješten kod rodbine ili prijatelja.

No, da bi iz prve ruke saznali kako je bilo tog 29. prosinca u užem centru grada posjetili smo Poancion Gec i razgovarali sa stanarima koji su u svega nekoliko sekundi ostali bez krova nad glavom.

“To je bilo stravično i nikako da stane. Moliš Boga da stane, a ono sve gore i gore trese. I kako smo izletili van, prvu noć smo kod prijatelja prespavali. Onda smo dobili ponudu da dođemo ovdje u Motel Gec. Oni su nas lijepo primili, ovdje nam je dobro, ugodno. Ljudi pomažu, ja im se zahvaljujem, to je sve u redu”, rekao je Zoran Dujmović Marijan, stanar na Trgu žrtava fašizma 14.

Da je bilo strašno potvrdila je i Ivančica Horvat, podstanarka na Trgu žrtava fašizma 13.

“Strašno! Muž i ja, kad je sve krenulo, uspjeli smo “zgrabiti” smo dijete. Stajali smo ispod štoka od ulaznih vrata, a on se doslovno odvajao od zidova. Kada je stalo, muž je istrčao s malenom iz zgrade, a ja sam bila toliko prisebna da sam samo uzela ključ od auta i jaknu i istrčala doslovno iz zgrade u spavaćici bosih nogu”, ispričala nam je Ivančica.

Svoje viđenje 29. prosinca s nama je podijelila i Zvjezdana Ivanuš stanarka na Trga žrtava fašizma 13.

“Baš je bilo vrijeme ručka. Ja sam jela, a sin je u drugoj sobi spavao jer je došao iz noćne smjene. I baš kad sam krenula uzeti terapiju koju mi je doktor pripisao počelo se tresti, a zatim i rušiti. Karlo je vikao: “Zovi nekoga” Ja sam rekla “Budi miran”, u tom trenu ja sam samo molila Boga da mi dijete spasi. Cijeli moj stan je potpuno uništen, nema zida koji nije pao. To je jako veliki šok, tko to nije doživio, ne zna što je to”, rekla je Zvjezdana.

Prvi je u pomoć priskočio Pansion Gec koji je pružio smještaj evakuiranim obiteljima.

“Sretni smo jer možemo pomoć, sretni smo jer smo ujedinjeni i idemo naprijed. Samo organizirani jer ak ne budemo organizirani bit će raspad sistema. Pojedinci se javljaju masovno, žele pomoći, volontiraju mame iz škole, vrtića. Učiteljice se javljaju volontirati, pomažu nam oko čišćenja i pripreme hrane. Sve pod kontroliranim uvjetima, ali evo hvala svima od svega srca za sve što su dosad učinili i što žele činiti”, rekla je Danijela Gregurić, vlasnica pansiona.

Grad Zaprešić odlučio je pomoći evakuiranim stanarima s 5 000 kuna jednokratne pomoći te će s 2000 kuna sufinancirati najam stana.
“Kad si nađemo stanove u podstanarstvu to će nam biti barem neka pomoć budući da su cijene stanova, nažalost, u ovom trenutku jako “skočile”. Znači, ja sam bila dosad podstanar, plaćala sam stan 1500 kn. Sad nemam stan ispod 3000 kn. Imam dijete koje ide u školu, svi znamo kakve su plaće i definitivno neka pomoć od grada po pitanju subvencije stanarine je dobro došla”, rekla je Ivančica.

S njom se složila i Zvjezdana.

“To nam je jedina nekretnina, druge nemamo, zato smo i došli ovdje i zato sam vrlo zahvalna i gradonačelniku i gazdi i gazdarici i osoblju i svima ovdje u hotelu što su nas lijepo primili. Ja se nadam da će se na pozitivno riješiti naša situacija. Znam da ne može brzo, ali eto idemo korak po korak prema tome da napravimo novo, da imamo opet krov nad glavom i da možemo normalno živjeti i raditi. Ali, da kažem iskreno, svaka pomoć je dobro došla.”

Dok je Zoran ipak skeptičan.

“Bio je i gradonačelnik i od tih silnih obećanja, bojim se da ćemo loše završiti. Daju nam tu jednokratnu pomoć od 5000 kn i navodno 2000 kn da mi sebi nađemo privatni stan dok se dalje situacija ne riješi, a mi za 2000 kn ne možemo nać ni garsonijeru. Pošto i županija i grad primaju sredstva od Europske unije, praznih stanova mislim da po Zaprešiću ima. Ja ne tražim ništa više nego da mi daju stan od 50 kvadrata koji sam i imao, dalje ću plaćati režije. I dok se ne riješi onda pitanje zgrade mi drugo ništa ne tražimo”.

Osim jednokratne pomoći Grad je donio odluku kojom oslobađa od plaćanja komunalne naknade i preuzima obvezu plaćanja naknade za uređenje voda za obveznike kojima je brzim pregledom ustanovljeno teško oštećenje konstrukcije zgrade uslijed potresa te koji su morali privremeno iseliti iz svojih stanova.

Zaprešić d.o.o. i Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. otpisat će i za navedene obveznike potraživanje za prosinac te obustaviti daljnju naplatu vode, odvodnje i odvoza otpada do ponovne mogućnosti korištenja stanova. Za to vlasnici stanova ne trebaju podnositi posebne zahtjeve.

Inače, Grad Zaprešić pretrpio je teška oštećenja uzrokovana potresom koji se dogodio u utorak 29. prosinca 2020. godine.
Zgrade javnih ustanova: zgrada Suda, Pučko otvoreno učilište Zaprešić (Trg žrtava fašizma) i crkva sv. Petra, pretrpjela su teška oštećenja te više nisu za uporabu. U kompleksu Novih dvora, dvorac je oštećen te se čeka daljnja analiza stručnih službi kako bi se utvrdilo stanje ostalih objekata. Osnovna škola Antuna Augustinčića pretrpjela je oštećenja, nije narušena statika, te se krenulo u žurnu obnovu kako bi škola bila do veljače sanirana. Oštećenja su pretrpjele i ostale starije zgrade u krugu Trga žrtava fašizma, a ukupna procijena štete mjeri se stotinama milijuna kuna.

Vatrogasci su imali pune ruke posla.
Intervencije vatrogasaca od 29.12.2020. do 04.01.2021.:
29.12.2020. – Uklonjena 32 urušena dimnjaka, 2 pokrivena krova ceradom, 3 puknute cijevi za vodu, 3 zgrade teško oštećene.
30.12.2020. – Uklonjeno 15 urušenih dimnjaka, 1 dostava vode, 1 uklanjanje cigla fasade, 1 izvid.
31.12.2020. – Uklonjeno 14 urušenih dimnjaka.
02.01.2021. – Uklonjeno 12 urušenih dimnjaka.
03.01.2021. – Uklonjeno 12 urušenih dimnjaka.
04.01.2021. – Najavljeno je 13 intervencija.

Rezime interventnih mjera pomoći građanima:

  • 2 000 kuna jednokratno za obnovu krovova na obiteljskim kućama
  • 5 000 kuna za jednokratnu pomoć građanima iseljenima iz domova, po kućanstvu
  • 2 000 kuna mjesečno za dugoročni smještaj građana iseljenih iz domovima, po kućanstvu
  • predan zahtjev za otvaranje žiro-računa za humanitarnu pomoć građanima Zaprešića stradalima u potresu.