Oštećenja u Zaprešiću mjere se u stotinjak milijuna kuna, a nakon pregleda zgrada iseljena 71 obitelj

NOVOSTI

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk na izvanrednoj konferenciji za medije rezimirao je stanje grada nakon potres te objedinio najvažnije informacije za Zaprešićane.

U uvodnom djelu svog izlaganja gradonačelnik je izrazio sućut obiteljima koji su u ovom potresu ostali bez svojih najmilijih.

Iako na prvi pogled nije vidljivo, Zaprešić je u ovom potresu izuzetno jako nastradao i materijalna oštećenja mjere se stotinama milijuna kuna.

Nakon 3 sata od potresa u Zaprešić su stigli statičari koji su prvo obišli najoštećenije zgrade na Trgu žrtava fašizma 13,14,15,16 te izvršili statičku procijenu i na ostalim zgradama stambene te javne namjene u užem centru Zaprešića.

Nakon procijene statičara iz zgrada je evakuirana 71 obitelj.

U ostalim zgradama na području Zaprešića statika nije narušena.

Grad je promtno reagirao odlukom da će sufinancirati nabavu materijala za sanaciju oštećenja koje su nastale na dimljacima i krovištima obiteljskih kuća s iznosom do 2000 kuna.

Gradonačelnik je naglasio da je od danas za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu otvoren besplatan pozivni centar 0800 2021 na koji mogu prijaviti oštećenja te zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina.

Obrasci prijava dostupni su putem sljedećih linkova:

Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što skorije detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva (ili privremeno neupotrebljiva) i nije za boravak ljudi.

Gradonačelnik Turk i komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. donijeli su odluku oslobađanja od plaćanja komunalne i vodne naknade te naknade za odvoz otpada za mjesec prosinac građanima i vlasnicima stanova koji su iseljeni, a ta odluka bit će na snazi sve dok se stanari ne vrate u svoje obnovljene domove. Za ta oslobođenja od plaćanja stanari neće morati podnositi posebne zahtjeve.

Velika oštećenja bilježe i drugi javni objekti u Zaprešiću pa je tako zgrada Općinskog suda, katastra i gruntovne do daljeg zatvorena.
Dežurna ljekarna od noćas će biti Ljekarna Jelene Naglić Šoštarić na Trg dr. Franje Tuđmana 2 koja će građanima biti dostupna 24 sata.

U potresu je jako nastradala i Osnovna škola Antuna Augustinčića koja, na sreću, nema statičkih oštećenja, ali da je upitan povratak učenika u školu 18. siječnja 2021. potvrdio je gradonačelnik Željko Turk.

Što se pak tiče evakuiranih stanara u dogovoru s čelnicima grada pronaći će se trajno riješenje vezano uz smještaj stanara u narednih tjedan dana. Za sada se oni nalaze u Hotelu Gec te kod prijatelja i rodbine.

Unatoč blagdanima Stožer civilne zaštite grada Zaprešića bit će dostupan na broju telefona 099/5307-185.

Također, donesena je odluka da ove godine u Zaprešiću neće biti vatrometa te da će te novce preusmjeriti za najpotrebitije.

Osim Osnovne škole Antuna Augustinčića, sve ostale odgojno-obrazovne institicije u gradu (vrtići i škole) prošle su s manjim ili neznatnim oštećenjima, dok je zgrada Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić trenutno je neupotrebljiva.

Vatrogasci su u proteklih dva dana imali preko 100 intervencija. Najviše interevncija odnosilo se na uklanjanje dimnjaka ili dijela krovišta. No, unatoč svemu glavno da ozlijeđenih Zaprešićana nije bilo.

Još uvijek se ne zna točan razmjer oštećenja u Zaprešić, ali neslužbeno se procijenjuje na stotinjak milijuna kuna.