Grad Zaprešić u jučerašnjem potresu pretrpio značajniju štetu – 3 zgrade nisu za korištenje, a iz domova evakuirana 51 obitelj

NOVOSTI

Grad Zaprešić u jučerašnjem potresu pretrpio je znatna materijalna oštećenje, no srećom ljudskih žrtava nije bilo, rečeno je na današnjoj press konferenciji Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića.

Nakon što je potres magnitude 6.3 pogodio Petrinju i naš se Zaprešić itetkako zatresao pa je prilikom potresa oštećeno oko 100-tinjak objekata u gradu, a 51 obitelj morala je iseliti iz svojih domova.
Oni se sada nalaze u Hotelu Gec, a dio iseljenih građana se privremeno smjestio kod rodbine i prijatelja. Za njih će danas Grad Zaprešić tražiti alternativni smještaj, potvrdio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

“Jučerašnji potresi u Zaprešiću prouzročili su štetu koja nije mala. Najviše je stradao uži centra grada (Stari centar), a 3 zgrade trenutno su neupotrebljive za stanovanje. Hoće li tako i ostati ovisi o procjenama statičara koji izlaze na teren, ali sigurno je da će velik dio tih stanova morati u generalnu obnovu. Dio stanara je otišao do svoje rodbine, a 21 osoba je smještena u Hotel Gec u Ivancu.”

Gradonačelnik Željko Turk rekao je da će se Grad Zaprešić odmah uključiti u sanacije i popravke obiteljskih kuća do vrijednosti do 2.000 kuna s ciljem da se osiguraju krovišta s kojih je popadao crijep ili se poprave cijevi od vode i slično, a kako bi se zaštitili objekti od daljnje devastacije. Značajnije su oštećene zgrada suda u Zaprešiću koja je trenutno zatvorena, a zgrada Pučkog otvorenog učilišta je kritična te je upitno hoće li se i na koji način moći sanirati.

Ozbiljna oštećenja zabilježena su i u OŠ Antuna Augustinčića gdje je uslijed potresa došlo do puknuća cijevi pa je zgrada, osim što ima vidljivih oštećenja, i poplavila.

Dijelom je stradao i Dječji vrtić Maslačak, rekao je Alan Labus na današnjoj press konferenciji te potvrdio da će već danas izaći na teren da vide o kakvoj je šteti riječ.  Osnovna škola Ljudevita Gaja i Dječji vrtić Vrtuljak za sada nemaju ozbiljnijih oštećenja.

Oštećen je i Dom zdravlja u Zaprešiću, ali ocjena njegova stanja tek se očekuje.

Gradonačelnik Turk apelirao je i na one koji mogu i žele pomoći iseljenim obiteljima oko smještaja da se jave Stožeru civilne zaštite grada Zaprešića, a sve kako bi pronašli trajnije riješenje za smještaj najugroženijih obitelji.

Turk je naglasio i da sve ide prema tome da se za zaprešićko područje proglasi elementarna nepogoda, ali o tome mora odlučiti Zagrebačka županija.

Da je situacija pod kontrolom potvrdio je i Damir Benčević, načelnik Stožera civilne zaštite grada Zaprešića.

“Stanje je pod kontrolom, svi su zbrinuti, nitko nije sam na ulici. Nema panike, situacija će se malo po malo smiriti, a mi već danas krećemo u pomoć i u sanaciju”, rekao je Benčavić.

Nakon potres na teren su odmah izašli i zaprešićki vatrogasci, rekao je Željko Barun, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Zaprešića

“Jučer smo imali ukupno 40 intervencija, od kojih 34 urušena dimnjaka, 3 popucale vodovodne cijevi i 3 zgrade koje trenutno nisu uporabljive pa smo isključili struju, vodu, plin kako ne bi došlo do većih oštećenja. Također, imali smo 50-tak dojava građana, a zahvaljujem se HEP-u Zaprešić i Komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o. na opremi koju su nam promtno dali na raspolaganje, osobiti autoljestvu za rad na visini. Iskoristio bi ovu priliku da upozorim građane da ne hodaju u blizini oštećenih objekata jer je sanacija objekata još uvijek u tijeku”, rekao je Barun.

Žurno je reagirala i policija potvrdio je to Dalibor Dumbović, zamjenik načelnika Policijske postaje Zaprešić.

“Pružili smo pomoć i zajedno u suradnji s vatrogascima pomogli u evakuiranju ugoženog stanovništva. Također, tijekom večeri i noći preventivno smo djelovali u cilju sprečavanja mogućih počinjenja kaznenih djela na štetu napuštenih objekata i to je još uvijek na snazi”, rekao je Dumbović.

Također, još je jednom važno napomenuti da svu humanitarnu pomoć za Petrinju, Sisak i Glinu prikuplja zaprešićki Crveni križ svakoga dana od 8 do 16 sati.

Popis potrebnih proizvoda možete vidjeti u nastavku teksta.

Važno je napomenuti da se trenutno ne prikuplju deke i odjeća kojih ima dovoljno.

Osim u materijalnom smislu pomoći možete i dobrovoljnim darivanjem krvi 2. siječnja 2021. godine u Bistri na adresi Sportska ulica 1 i to od 10 do 13 sati. Akciji darivanja krvi mogu se odazvati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti, a koje nisu bile pozitivne na Covid-19.

Danas će na web stranici grada Zaprešića biti objavljen telefonski broj na koji građani mogu zvati kako bi prijavili štete nastale uslijed jučerašnjih potresa.

Dežurne službe i dalje su na terenu, saniraju prvenstveno dimnjake, krovišta, a zatim i sve ostale ugroze za siguran život građana.

Ukoliko vam je potrebna pomoć podsjećamo da je otvorena telefonska linija 099/5307-185 Stožera civilne zaštite na kojem možete dobiti sve potrebne informacije.