Važne informacije: Potres Zaprešić

NOVOSTI

Svima kojima je potrebna intervencija, to mogu učiniti putem vatrogasnog sustava. Sve službe su dostupne. Za građane kojima je potreban smještaj grad je isti osigurao. U slučaju potrebe možete se javiti Stožeru civilne zaštite grada Zaprešića 099/5307-185.

Potres: Potres je iznenadno i brzo podrhtavanje Zemlje uzrokovano pucanjem stijena u unutrašnjosti Zemlje ili njihovim pomicanjem duž već postojećih pukotina (rasjeda). Ako se snažan potres dogodi u naseljenom području često nastaju i katastrofalne posljedice za stanovništvo uz veliku materijalnu štetu.

Tijekom potresa: Minimalno se krećite tijekom potresa. Nastojite što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije izađite na otvoreni prostor podalje od građevina. Barem za djecu nastojte ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Ponesite dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji. Ako ste u mogućnosti, ponesite i prvu pomoć kao i hranu i vodu.

Ako ste u zatvorenom prostoru: Sakrijte se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, te svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetnih tijela ili namještaja. Ako ste u krevetu kada počne potres – čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju, premjestite se na najbliže sigurnije mjesto. Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da se radi o snažnom nosivom zidu. Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoren prostor. Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije (građevinski materijal, staklo prozora ili vrata, električni kablovi, plinske cijevi…) Nikako nemojte koristiti dizala.

Ako ste na otvorenom: Ostanite na otvorenom. Maknite se od zgrada, rasvjetnih stupova, drveća…

Ako ste u vozilu: Zaustavite se brzo, ali sigurno i ostanite u vozilu. Izbjegavajte zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i rasvjetnih stupova. Budite oprezni – nakon potresa moguća su oštećenja ceste, nadvožnjaka, mostova. Vozilo parkirajte na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz većim službenim vozilima i provjerite neće li Vaše vozilo otežavati korištenje hidranata.

Nakon potresa: Budite spremni za ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi slabije su jakosti od glavnoga udara, ali su opasni utoliko što mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Ostanite mirni i strpljivi.