Snažan potres magnitude 6.3 kod Petrinje – Stradao i Zaprešić FOTO

NOVOSTI

Današnji potres od 6.3 po Richteru jedan je od najsnažnijih koji je ikada pogodio Hrvatsku. Epicentar je bio između Siska i Petrinje.

Posljedice potresa osjetile su se i mnogim hrvatskim gradovima pa tako i kod nas u Zaprešiću. Materijalna šteta vidljiva je na Trgu mladosti i u zgradama centra Zaprešića, na zgradi Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić ili zgrade Suda, a pogođen je vanjski dio crkve župne crkve Župe sv. Petra apostola Zaprešić. Iz Doma zdravlja Zaprešić apeliraju da pacijenti ne dolaze u zgradu na pregled ako nisu naručeni.

U obraćanju javnosti, gradonačelnik Željko Turk potvrdio je da postoji velika materijalna šteta, no dobra je informacija da nema preminulih ili teže ozlijeđenih. Vatrogasci su zaprimili više poziva za intervencijom.

“Zamolio bih građane da budu mirni i staloženi jer nam je ta mirnoća potrebna. Svima kojima je potrebna intervencija, to mogu učiniti putem vatrogasnog sustava. Sve službe su dostupne. Za građane kojima je potreban smještaj isti je osiguran u Pansionu Gec. U slučaju potrebe možete se javiti Stožeru civilne zaštite grada Zaprešića 099/5307-185.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) zamolila je korisnike da isključe trošila radi sprečavanja preopterećenja mreže kod ponovne uspostave napajanja. Dijelovi Zagreba su bez električne energije, a struje nema ni u dugim gradovima pogođenim potresom.

Premijer Plenković potvrdio na konferenciji da se ukidaju propusnice za cijelu Hrvatsku!