Izglasan proračun za 2021. godinu

NOVOSTI

Jučer je u Vršilnici Novih dvora održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Zaprešića na kojoj su vijećnici većinom glasova usvojili rebalans proračuna za 2020. godinu i proračun za 2021. godinu.

Proračun težak 200 milijuna kuna u fokusu ima ulaganja u komunalnu infrastrukturu te u školstvo i obrazovanje, objasnio je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

“Naš proračun od 200 milijuna kuna samo je jedna petina ukupnih investicija koje se danas događaju u Zaprešiću iz raznih izvora. Od izgradnje naše južne obilaznice, rekonstrukcije dvije željezničke pruge do nove kanalizacijske mreže koja kreće u izgradnju 15. siječnja 2021. godine, investicije vrijedne 500 milijuna kuna, pa i do lijepih i zanimljivih projekata koje Grad Zaprešić financira ili sam ili zajedno sa sredstavima EU fondova poput nove biciklističko-pješačke staze Forest ride koja će već na proljeće povezati grad Zaprešić i Pojatno, nove plohe za odlaganje komunalnog otpada koja će građanima osigurati bezbrižno odlaganje otpada narednih dvadesetak godina. Također, očekuje nas i završetak izgradnje trodijelne sportske dvorane Osnovne škole Antuna Augustinčića i početak izgradnje novog objekta dječjeg vrtića u Ulici K.Š. Gjalskog na sjeveru grada”, najavio je gradonačelnik Željko Turk.

Izglasavanjem proračuna prihvaćeni su i amandmani oporbenih vijećnika. Tako je prihvaćen prijedlog SDP-a da se zaprešićkim umirovljenicima osigura besplatan prijevoz ZET-om, a Nezavisni za Zaprešić osigurali su uvođenje tople vode u sve tri zaprešićke osnovne škole.

Iako su amandmani oporbenih vijećnika prihvaćeni vijećnici SDP-a, Domovinskog pokreta, Projekta domovina, Nezavisnih za Zaprešić i Mosta proračun nisu podržali jer kako navode riječ je o predizbornom proračunu.

“Zadovoljni smo što nam je prošao amandman o besplatnom prijevozu ZET-om za umirovljenike, ali smo nezadovoljni što nisu prihvaćeni i ostali prijedlozi kao što su: božićnice za umirovljenike od 200 kuna, jeftiniji produženi boravak u osnovnim školama, kvalitetnija prehrana učenika u školama, besplatno učenje engleskog jezika u gradskim vrtićima, nabava novih garderobnih ormarića za učenike Osnovne škole Antuna Augustinić, uređenje Trga žrtava fašizma i Novih dvora te donacija Muzeju Brdovec”, rekao je Denis Begić, predsjednik zaprešićkog ogranka SDP-a koji zbog navedenih razloga proračun nije podržao.

Da je proračun dobro balansiran rekla je Ivona Miletić, predsjednica Nezavisnih za Zaprešić koja također proračun nije podržala radi nedovoljnog ulaganja u poduzetništvo.