Počela prodaja borova u našemu gradu

NOVOSTI

Božićnog ugođaja nema bez božićnih drvaca, a svake godine okitimo ih više od pola milijuna.

Priliku da si u dom unesemo malo blagdanskog ugođaja imate već danas jer je u Zaprešiću započela prodaja borova na nekoliko gradskih lokacija.

Kako bi za Božić kupili najljepše božićno drvce od danas pa do Božića pozvani ste obići nekoliko gradskih lokacija – zaprešićku tzv. zelenu tržnicu u Petrekovićevoj ulici, Trg mladosti ( između smeđe i plave zgrade), Skurjenijevu ulica nasuprot dr. Franje Tuđmana (kod bivšeg okretišta autobusa na sjevernom djelu grada), Ulicu Ante Starčevića, zelenu površinu kod crkve sv. Ivana Krstitelja i odabrati drvce koje će ovih blagdana krasiti vaš dom.

Cijena živog bora od oko pola metra je 50-ak kuna, a svaki veći u pravilu je 50-ak kuna skuplji od rezanog bora iste vrste. Lani je najveća potražnja bila za drvcima srednjeg cjenovnog razreda, odnosno za srebrnom smrekom čija je cijena u prosjeku od 250 do 300 kuna. Obična smreka košta od 100 do 250 kuna, ovisno o veličini, a nordijske jele od 300 do 500 kuna.

 

Na što građani trebaju paziti kako bi odabrali najbolje drvce za Božić?

Estetski element je obično glavni u odabiru stabla, ali važnije je uzeti u obzir svježinu stabla i pitati prodavača kako je skladišteno. To ćete saznati ako lagano prođete rukom po iglicama, ako one ne opadaju, a grančice su pritom savitljive, ali ne i krhke, znači da je stablo svježe. Važno je uzeti u obzir i dimenzije stabla kako ga ne bi trebali kasnije rezati. Također, treba paziti gdje se stablo postavlja. Treba izbjegavati radijatore i izvore topline zbog požara, a važno je i provjeriti nakit te njegovu ispravnost prije uporabe.

Kako ćemo znati da je drvce iz Hrvatske?

Božićno drvce uzgojeno u Hrvatskoj mora imati posebnu markicu koja jamči da je ono proizvedeno u nas. Kome je pak draže uvozno, treba imati na umu da je ono u Hrvatsku dopremljeno vjerojatno još sredinom studenoga, zamrznuto, u hladnjačama. Nakon što određeno vrijeme provede na livadi ili u dvorištu uvoznika ili preprodavača,  nije čudno što s njega, nakon što ga se više od mjesec dana kasnije unese u topli dom, iglice učas otpadnu.

Zato dobro razmislite kakvo ćete božićno drvce odabrati ove godine.