Uvjeti za dobivanje propusnica bit će puno rigorozniji

NOVOSTI

Za razliku od prvog vala epidemije, ovaj će put uvjeti za dobivanje propusnica biti puno rigorozniji. Neće biti jednostavno dobiti dozvolu bez konkretnog i hitnog razloga.

Putovanje će od utorka 22. prosinca pa sve do 8. siječnja iduće godine neće biti moguće između županija.
Sve županije, osim Grada Zagreba i Zagrebačke županije, bit će odvojene, a bit će dozvoljene dnevne migracije osoba koje rade u drugim županijama, ali isključivo ako ne postoji mogućnost da taj posao obavljaju od kuće.

Također, dozvoljen će biti prolazak svim žurnim operativnim službama, koje su bitne za vitalno funkcioniranje društva, primjerice vodovodu i odvodnji, zaštitarskim službama, opskrbi lijekovima…, kao i osobama koje idu po medicinsku skrb. Svi oni koji će tražiti propusnice, to će raditi preko usluge e-građanin, no upozoravaju da će ih biti teško dobiti.

Također, više neće biti mogućnosti da tvrtke zatraže propusnice za zaposlenike, kao što se to radilo u prvom lockdownu, piše Jutarnji.
Kako doznaju, izdavat će se samo u izvanrednim okolnostima te osobama koje putuju na posao, ali i to samo u slučaju da taj posao ne mogu obavljati od kuće.

Uplaćeni turistički aranžmani ili potvrde o unaprijed iznajmljenim apartmanima za Božić i Novu godinu neće biti razlog za izdavanje propusnica,a slobodno neće moći putovati ni osobe koje su preboljele covid-19 jer, iako se same barem tri mjeseca ne mogu razboljeti, nema dokaza da ne mogu zaraziti druge.

Foto: Ministarstvo uprave