NOVE MJERE- uvodi se zabrana kretanja

NOVOSTI

Među novim restriktivnim mjerama su zabrana kretanja među županijama, ali i zabrana okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva.

Zabrana napuštanja županije u kojoj je prebivalište kreće od 23. prosinca, dok postojeće mjere, zajedno s novim odredbama zabrane okupljanja za više od dva kućanstva i novim odredbama za crkve kojima se popuštaju mjere, stupaju na snagu 21. prosinca kada istječu aktualne mjere.

Zabrana kretanja

Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrhu, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje.

Treba posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.

Odluke o tome donose županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a za iznimne slučajeve odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite.

Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Moguće je dobivanje propusnica za one koji brinu o starijim i nemoćnim osobama, ali i za one koji su unaprijed rezervirali smještaj.

Zabrana kretanja traje do 8. siječnja 2020. godine.

Stožer popustio Crkvi za Badnjak i Božić

Stožer je ipak za Badnjak i Božić odlučio izaći u susret Crkvi koja je tražila da se broj vjernika na misama poveća u većim crkvama, odnosno da se odredi prema kvadraturi crkve. Za ta će dva dana tako umjesto ograničenja od 25 osoba, bez obzira na veličinu crkve, vrijediti pravilo od jedne osobe na sedam kvadrata crkve. Dana 26. prosinca vraća se ograničenje od 25 osoba bez obzira na veličinu crkve.

Pravilo od jedne osobe na sedam kvadrata će vrijediti i za kazališta, kina, galerije i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture. Ona ostaju otvorena. Otvoreni ostaju i frizerski, kozmetički i drugi saloni.

Mjere koje su sada na snazi i koje se produljuju, za razliku od propusnica koje bi se trebale ukinuti 8. siječnja, po svoj će prilici trajati najmanje do sredine siječnja. Moguće je da se one u siječnju produže i na dva tjedna kako bi se vidjelo kakve će posljedice imati blagdanska okupljanja na brojke novozaraženih.