Burne reakcije oporbe na 27. sjednicu Gradskog vijeća

NOVOSTI

Nakon 27. sjednice Gradskog vijeća Grada Zaprešića koja je održana u četvrtak,10. prosinca 2020. oporba se digla na noge.

Više je razloga za nezadovoljstvo istaknuo je Denis Begić, predsjednik zaprešićkog SDP-a koji je zbog sazivanja ovakve, kako kaže, netransparentne i kaotične e-mail sjednice gradsku upravu i predsjednika Gradskog vijeća grada Zaprešića Dragu Bagu prijavio Ministarstvu uprave.

“Gospodin Drago Bago suspendirao je demokarciju i parlamentarizam u Zaprešiću ovim svojim činom”, rekao je Begić.

Begić je rekao da se sjednica mogla održati u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta ili u Vršilnici, a ne na ovakav način. Također, podsjetio je da su svi vijećnici na početku mandata dobili tablete pa mu nije jasno zašto nije mogla biti organizirana video konferencija.

S njim se složila i vijećnica Barbara Knežević, predsjednica Domovinskog pokreta zaprešićkog ogranka koja je, također, dovela u pitanje zakonitost ovakve online sjednice koja se održavala isključivo putem e-maila iz koje, kako tvrdi, nije bilo vidljivo tko je na sjednici doista prisutan, a tko nije. Sjednicu nije sazvao predsjednik vijeća nego tajnik grada koji je i sjednicu vodio cijelo vrijeme, odnosno prikupljao je mailove. Rasprave nije bilo, a na kritike nisu uopće dobili odgovor.

Također, rekao da su kao oporba podržali prijedlog vladajuće koalicije da se privremeno obustavi porez na potrošnju i komunalna naknada onim poslovnim subjektima koji su zatvoreni, ali je je izrazio nezadovoljstvo što vladajući nisu imali sluha da porez na potrošnju ugostiteljima bude trajno ukinut u svrhu dugoročnog poticanja veće i kvalitetnije ugostiteljske i turističke ponude grada Zaprešića. Kao primjere pozitivne prakse naveo je Svetu Nedelju (2018.), Bjelovar (2020.), Kutinu (2020.) i Opatiju (2017.) – gradove koji su trajno ukinuli porez na potrošnju.
Domovinski pokret također se zalagao za ukidanje poreza na potrošnju, a ne za privremeno obustavljanje naplate za 2021. godinu. “Neće ga biti 2021.godine onda ćemo ga opet uvesti 2022., a ponovno ćemo ga morati ukinuti kada će Hrvatska trebati ući u Eurozonu jer je jedan od uvjeta ulaska Hrvatske u Eurozonu ukidanje poreza na potrošnju”, rekla je Knežević.

Isto tako nezadovoljan je što su vladajući, od 11 hitnih mjera pomoći građanima, prihvatili svega jednu – oslobađanje od plaćanja odvoza komunalnog otpada za poduzetnike i obrtnike koji su zaustavili svoj rad zbog koronakrize. Ostale mjere, poput ukidanja naknada: gradskim vjećnicima, članovima upravnih i nadzornih odbora gradskih poduzeća i političkim strankama dok god traje koronakriza. Predložili su i ukidanje prireza, osobađanje od plaćanja režijskih troškova za građane koji su ostali bez posla ili plaće, odgoditi postupke ovrhe, pa čak i osloboditi od plaćanja roditelje čija djeca zbog epidemije (izolacije ili pozitivnog nalaza) ne mogu u vrtić. No, vladajući za navedene zahtjeve nisu imali sluha.

Što se pak produljenja Strategije razvoja grada Zaprešića 2016. – 2020. tiče kaže da su bili suzdržani po tom pitanju jer 90 posto ciljeva iz te strategije u četiri godine nije ostvareno pa ne vidi što će ta jedna godina promijeniti i koji će se to ciljevi Strategije realizirati, rekao je Begić.

Knežević je pak istaknula da nisu podržali produljenje Strategije razvoja grada Zaprešića jer smatra ako se u četiri godine nisu ostvarili ciljevi, kojih je u Strategiji 30-tak, neće niti u godini dana i smatra da je to samo predstava za narod.