Međunarodni dan planina

NOVOSTI

Opća skupština UN-a 2003. godine proglasila je Međunarodni dan planina s ciljem upoznavanja javnosti s planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima, ali i zbog povećanja svijesti o važnosti planina i gora te utjecaju koji one imaju na prirodna i društvena obilježja prostora u kojem živimo.

Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti. Planine nas opskrbljuju sa čak 70 posto cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali i svakom desetom stanovniku planete.

Pustošenje šuma, neprikladna poljoprivreda, neplanski razvoj i klimatske promjene pridonose narušavanju zdravlja okoliša i gubitku bioraznolikosti.

Nama najbliža planina je Medvednica koja se nalazi na istoku Zaprešića. Sljeme, njezin najviši vrh (1033 m), je popularno izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješice, planinareći. Bilo Medvednice dugo je 42 km, a proteže se u smjeru sjeveroistok – jugozapad. Godine 1981. zapadni dio Medvednice proglašen je parkom prirode. Medvednica obiluje brojnim planinarskim stazama (Leustekov put, Bažulovka,Put Miroslavec, Šumarov put, Bikčevićev put, Erberov put,Mlekarski put,Zagrebački put,HPD-ov put,Liječnički put, Gipsov put), a na njoj se smjetila i crkva Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata.

Ako niste do sada svakako kada vrijeme posluži uputite se na Medvednicu. Dobro se odjenite, ponesite potrebnu planinarsku opremu, dovoljno tekućine i krenite na Zagrebačku goru.

Foto: Park prirode Medvednica