Nove mjere za trgovine i trgovačke centre

NOVOSTI

U subotu, 12. prosinca na snagu stupaju nove mjere za trgovine i trgovačke centre u kojima bi, umjesto dosadašnjih četiri, za svakog kupca trebalo biti osigurano najmanje 10 kvadrata.

Šef Stožera Davor Božinović izjavio je kako će mjere koje se odnose na trgovine i šoping-centre biti na snazi do 10. siječnja 2021.

“Što se tiče organizacije rada trgovina i šoping-centara, mi smo pripremili odluku koja će vjerojatno tijekom dana biti potpisana, a odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina od ove subote do 10. siječnja. U smislu ove odluke razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju te grupacije prema neto površini prodajnog prostora. Broj kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici ograničit će se na način da u prodavaonicama koje imaju do 10 kvadrata prodajnog prostora može biti samo jedan kupac. Od 11 do 100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca koji simultano mogu biti u trgovini određuje se tako da mora biti najmanje 10 kvadrata po kupcu. Do 200 kvadrata za svakog kupca mora biti najmanje 12 kvadrata. Do 2000 kvadrata za svakog kupca mora biti najmanje 16 kvadrata, a za one veće od toga mora biti najmanje 20 kvadrata”, rekao je Božinović.

“Za trgovačke centre najveći dopušteni broj simultanih kupaca će se odrediti tako da za svakog kupca mora biti najmanje 16 kvadrata. Prodavaonice i trgovački centri će to morati jasno istaknuti na ulazu i strogo će se morati pridržavati toga. Sve prodavaonice su dužne za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca poduzeti dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog. Za trgovine s više od 2000 kvadrata uvode se i dodatne epidemiološke mjere koje uključuju obustavu organiziranog prijevoza kupaca, sprječavanje ulaska prekomjernog broja kupaca i uvođenje redara koji će spriječiti ulazak prevelikog broja kupaca, obaveza uklanjanja ili onemogućavanja sjedenja u zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, uklanjanje ili onemogućavanje aparata za zabavu. Uvodi se i obaveza upozoravanja kupaca, a nadležnoj službi civilne zaštite morat će se dati podaci o sustavu ventilacije, prozračivanja i izmjene zraka”, dodao je Božinović.

Pojasnio je kako će ova odluka vrijediti do 10. siječnja tako da planiraju da šoping-centri do tada ostanu otvoreni.

“Mi predviđamo da će one raditi sigurno do 10. siječnja, ali nitko ne može reći hoće li doći do nekog naglog pogoršanja ili poboljšanja, ali imajući u vidu sve elemente i procjene, donijeli smo ovakvu odluku”, rekao je Božinović.