Međunarodni dan borbe protiv korupcije

NOVOSTI

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Prema objavljenom Indeksu percepcije korupcije 2019. godine Hrvatska je na 47 bodova, a na ljestvici od 175 zemalja zauzima 63. mjesto.

Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske.

„Od predsjedničkih kandidata očekujemo da će borbi protiv korupcije posvetiti najveću pažnju. Ne samo u predstavljanju izbornih programa, već i kroz svakodneno ukazivanje na to da korupcija prouzrokuje najveću štetu društvu u cjelini. Institucija predsjednika države mora biti ona koja će poticati pozitivne društvene vrijednosti temeljene na poštenju i povjerenju. Stvaranjem takve društvene klime koruptivno ponašanje postati će neprihvatljivo i izazvati će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca koji su ukazujući na korupciju ugrozili svoja ljudska prava i egzistenciju. Dužnost je predsjednika države da nas usmjeri prema transparentnijem i poštenijem društvu“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Glavni uzroci korupcije su:

77% materijalizam i želja za stjecanjem bogatstva pojedinca

73% neučinkovitost sudova

72% političari i politička scena su loš primjer građanima

72% korupcija je prihvaćena kao dio naše kulture

71% neprijavljivanje korupcije

 

Foto: Transparency International Hrvatska