Izglasane kazne za kršenje epidemioloških mjera

NOVOSTI

Sa 76 glasova vladajuće većine “za” i 53 oporbena protiv, Hrvatski sabor donio je izmjene Zakona o  zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Odmah nakon završetka glasanja te će izmjene biti dostavljene Narodnim novinama i čim ih one objave, može početi kažnjavanje građana koji ne nose ili nepravilno nose masku s 500 kuna, a onih koji organiziraju okupljanje više od 10 osoba i do 40 tisuća kuna.

Pri tome je, na prijedlog vladajuće većine, Vlada obvezana tri puta na godinu Sabor izvijestiti o provedbi i učinku mjera, a prvi put to treba učiniti u siječnju na početku prve saborske sjednice u idućoj godini. Odbijen je amandman Mosta i zaključak SDP-a da Vlada Saboru izvješća o mjerama podnosi jedanput na mjesec.

Za nenošenje maski 500 kuna kazne

Spomenuti zakon propisuje obvezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događaja i okupljanja. Kad se radi o kaznama, za fizičku osobu koja nepravilno nosi maku za lice ili medicinsku masku iznosi 500 kuna.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10 tisuća kuna, za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od pet do 10 tisuća kuna.

Mjere će provoditi policija, Civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Iz Vlade su više puta ponovili da poanta zakonskih izmjena nije u novčanom kažnjavanju, nego u prevenciji i pridržavanju propisanih mjera.

Prema prekršiteljima će se prvo ići upozorenjem i edukacijom, no ako netko ostane uporan u tome – prema njemu se mogu primijeniti prekršajne odredbe. Izmjenama tog zakona policija nije dobila nove ovlasti, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ustvrdivši da nitko nikome neće upadati u stan s obzirom na to da je dom Ustavom zaštićena kategorija.