Darujte krv i spasite nekome život

NOVOSTI

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tijekom prosinca provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija. Tako će zaprešićki Crveni križ akciju dobrovoljnog darivanja krvi održati u utorak, 15. prosinca u Gradskoj vijećnici na adresi Trg žrtava fašizma 1 i to od 14 do 19 sati.

S obzirom na epidemiološku situaciju, darivanju krvi ne mogu pristupiti osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec dana, bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji, imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje, imale infekciju COVID-19.
U svim akcijama darivanja krvi poštuju se epidemiološke mjere, a maska je obavezna prilikom dolaska na dobrovoljno darivanje krvi.

Iznimno plemenitim činom darivanja krvi pomažemo u liječenju i spašavanju života. Krv i krvni pripravci su lijekovi koji se ne mogu proizvesti na umjetan način, već se do njih može doći isključivo kroz dobrovoljno darivanje krvi.
Darivanje krvi katak je i bezbilan postupak te za zdravu osobu potpuno neškodljiv.

Svima koji se odazovu na akciju ukratko se provjerava zdravstveno stanje – tlak, novi željeza u krvi i ako je sve u redu osoba može pristupiti darivanju krvi.

Nakon darivanja krvi, darivateljima se preporuča nadoknaditi tekućinu, a za to će se kao i uvijek do sada pobrinuti Crveni križ Zaprešić. Također, priredit će i tzv. zahvalni obrok.

Zato darujte krv i spasite nekome život.