Zaprešićani, nema većih kućnih tuluma

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Premijer Andrej Plenković jučer je održao online sastanak s ministrima o tri nova članka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Konkretno, govorilo se o kažnjavanju fizičkih osoba, preciznije o nošenju zaštitne maske, javnim okupljanjima, ali i privatnim zabavama.

Naime, ako se građani odluče okupiti u nečijem stanu te policija dobije dojavu da se zabava održava i ustvrdi da više od deset pristnih u problemu bi se osim vlasnika našli i ostali gosti te im sada prijeti novčana kazna, doznaje Jutarnji list.

Dakle, ako policija utvrdi da je više od 10 osoba na zabavi, svi bi mogli dobiti kaznu koja se odnosi na Odluke o ograničavanju okupljanja. Naravno, podliježu i mogućnosti kazne ako nemaju maske.

Što se tiče kazni koje se tiču javnih okupljanja, više neće biti odgovaran samo organizator, nego i sami sudionici ako se okupe u većem broju od dopuštenog, u ovom slučaju 25.

Što se pak maski tiče, obveza nošenja odnosi se na sve zatvorene prostore, ali i na otvorene gdje se ne može održati fizički razmak od metra i pol.

Upravo visina kazne bila je kamen spoticanja i još uvijek nema konačne brojke. No, kako navodi Jutarnji, govori se o rasponu od 500 do 1500 kuna, a ako se plati na licu mjesta tada će iznosi biti upola manji.

Ovlasti za naplatu kazni neće imati samo policija nego i inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata.

Naravno, pojedine osobe uhvaćene u prekršaju ponekad ne žele surađivati. Pri tome ih samo policijski službenik smije legitimirati, stoga svi oni koji imaju ovlasti naplate kazni u tom slučaju pozivaju policiju da im pomogne u odrađivanju posla.