Zaprešićke Župe poslale upute vjernicima

NOVOSTI

Od sutra misna će se slavlja održavati redovito, ali uz prisutnost najviše 25 osoba. Iz Župa mole vjernike za razumijevanje i strpljenje.

Župa sv. Petra apostola

Župa je na svojim društvenim mrežama poslala poruku svojim župljanima o održavanju misnih slavlja uslijed novih epidemioloških mjera koje će biti na snazi do 21. prosinca.

“Dragi vjernici,
s obzirom na nove mjere koje stupaju na snagu u subotu, 28. studenoga, a o čemu ste nam uputili više upita, želimo razjasniti ono što je možda nekima dvojbeno ili nejasno.
Ukratko, svi vjerski obredi, tj. sakramenti i blagoslovine (mise, ispovijedi, vjenčanja, krštenja, sprovodi) održavaju se redovito. Dakle, mise se održavaju prema rasporedu kako su upisane, što znači da će se od nedjelje održavati i mise zornice u 6.00 sati. Redovita su i slavlja sakramenta krštenja i vjenčanja (ono što je zabranjeno su svadbene svečanosti, ne i sklapanje sakramenta ženidbe). Ono što je bitno jest da se vjernici pridržavaju propisanih mjera glede broja osoba koje mogu nazočiti pojedinom slavlju, da svi prisutni nose maske i pri ulasku u crkvu dezinficiraju ruke te da izbjegavaju dolazak u crkvu ukoliko imaju simptome koji bi mogli upućivati na zarazu koronavirusom.
Molimo Gospodina da nas po zagovoru Presvete Bogodorice i svih svetih učvrsti u vjeri, nadi i ljubavi te da nas svojom milošću što skorije oslobodi ove pandemije”.

Župa B.D. Marije Kraljice apostola

“Dragi župljani,

vjerujem da ste već upoznati s novim epidemiološkim mjerama koje sutra stupaju na snagu, a odnose se i na misna slavljâ. Od prvih mjerâ s početka pandemije, župa je uložila dosta truda i sredstavâ u želji da ispoštuje svaku od donesenih mjerâ. Takvu namjeru ima i sada.

Po novim će mjerama na svetim misama u prostoru crkve moći sudjelovati najviše 25 osobâ. Nažalost, to me dovodi u nezahvalnu situaciju odlučiti i odrediti tko će moći sudjelovati na misnim slavljima. Koji god način izaberem, nekoga ću zakinuti, naljutiti ili čak udaljiti od Crkve. Veliki je to pritisak na mene kao župnika. Stoga vas molim za razumijevanje.

Molio bih vas također, da ne nasjedate i da se ne priklanjate onim vjernicima, a nažalost i nekim predstavnicima Crkve, koji se ne pridržavaju mjerâ i tvrde da im se u crkvi ništa neće dogoditi, da ih Bog štiti od svega. Treba razlikovati pouzdanje u Boga i iskušavanje Boga.

Od 27. studenoga, od 17 sati, moći će se u župnom uredu upisati za dolazak na svetu misu za neki od narednih danâ, do 21. prosinca. Svaka osoba može najviše dvaput tjedno sudjelovati na svetoj misi. Možete također nazvati župni ured i provjeriti, postoji li još koje slobodno mjesto toga dana. Ako postoji, onda možete doći na svetu misu. U crkvi će biti označen prostor za sjedenje. Osobe koje za određeni dan imaju upisanu misnu nakanu, izuzev skupnih misâ, bit će o tome telefonski obaviještene i dodane na popis.

Već dva tjedna moguće je pratiti prijenos svete mise iz Pastoralnog centra. Poštujući sve epidemiološke mjere, imamo još jedno mjesto gdje će se od sutra moći pratiti svete mise. U dvorani također može biti smješteno 25 osobâ. Podsjećam, uveli smo još jednu nedjeljnu misu u 17 sati. Crkva je za osobnu molitvu otvorena svaki dan do 19:30.

Od ponedjeljka započinjemo s misama zornicama u 7 sati. Zbog ograničenog broja mjestâ, molio bih da se za zornice upisuju samo mladi i odrasli. Nadalje, molim starije osobe, osobe s problemima dišnog sustava i sve osobe sa simptomima koji upućuju na COVID-19, da ne dolaze na misna slavljâ.

Od utorka, 8. prosinca, upisivat ćemo misne nakane za sljedeću godinu. Obzirom na epidemiološku situaciju, a da se ne stvara nepotrebna strka, upisivat će se samo nakane za siječanj 2021. Početkom siječnja, ovisno o mjerama, započet ćemo s upisom nakanâ za ostatak godine.

Uskoro ćemo krenuti s blagoslovom obitelji koji će ove godine biti u nešto drugačijem obliku. Blagoslov će započeti nakon 2. nedjelje došašća. Obići ćemo samo one obitelji koje se budu upisale na ponuđeni popis ulicâ, kako je savjetovano od Nadbiskupskog duhovnog stola. Bit će potrebno unijeti ime i prezime i kućni broj. Nakon toga će se objaviti raspored blagoslova. Molio bih da se prijavite već tijekom 1. tjedna došašća, kako bismo mogli što prije objaviti raspored. Ukoliko će biti potrebno, utoliko će blagoslov potrajati i nakon božićnog vremena. Prijave se vrše u župnom uredu.

Ovogodišnje došašće idealna je prilika za čuti onaj glas koji viče u pustinji: „Poravnite put Gospodnji!“. Pozivam vas da se za Božić pripravite sakramentom ispovijedi (o terminima ćete biti obaviješteni) i pojačanom molitvom, napose nedjeljom, budući da većina neće moći sudjelovati na misnim slavljima”, napisao je župnik p. Goran Živković .