Međunarodni dan bez kupovine

NOVOSTI

Dan bez kupovine je međunarodni dan prosvjeda protiv konzumerizma čiji učinci mogu biti dalekosežni i s trajnim posljedicama na ljude i okoliš.

Međunarodni „Buy Nothing Day“ obilježava se u većini država posljednje subote u studenom, a u SAD-u na posljednji petak poznat i kao „Crni petak“ – dan najvećih popusta u dućanima i dan koji obilježava početak kupovine božićnih poklona.

Dan bez kupovine pokrenuo je Ted Dave u Vancouveru, a prvi je organiziran u Meksiku u rujnu 1992. godine kao prosvjed protiv ekstremnog komzumerizma. Već 1997. godine obilježavanje ovog dana je premješteno na petak (“Crni petak”) nakon američkog Dana zahvalnosti.

Način obilježavanja ovog dana može varirati kroz brojne aktivnosti koje skreću pozornost društva na problem konzumerizma i gomila otpada koje nastaju kao njegova posljedica.

Sam proces shoppinga nije loš sam po sebi, problem je u tome što kupujemo. Sve što kupujemo ima određeni utjecaj na naš okoliš. Naime 20% stanovništva Zemlje iz razvijenog dijela svijeta konzumira više od 80% prirodnih resursa naše planete što uzrokuje nemjerljivu ekološku štetu te nepravednu raspodjelu bogatstva. Veliki problem za okoliš je velika količina materijala koji se koriste za pakiranje robe. Kupci su uglavnom prisiljeni kupovati zapakiranu robu budući da često nemaju alternativu u trenutku kupnje.

Kao potrošači naša je obveza postavljati pitanja o proizvodima koje kupujemo te propitivati poslovanje tvrtki koje ih proizvode.

Svi znamo da je recikliranje dobro za okoliš, no smanjena potrošnja još je i bolja!