Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

NOVOSTI

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskim zajednicama od strane supruga, oca ili vlastite djece. Budući da se nalazimo u vremenu pandemije, više vremena provodimo u kućama s obitelji zbog epidemioloških mjera te vlastite i tuđe sigurnosti, a to može uzrokovati i povećanje broja nasilja u obitelji.

Statistika pokazuje da je u prvih osam mjeseci zabilježen 11% manji broj prekršitelja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, u isto vrijeme, kaznena djela Nasilje u obitelji povećala su se za 42% u odnosu na prošlu godinu. Ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene ubijene od strane partnera.

U Hrvatskoj postoje i brojne udruge koje se bore protiv nasilja nad ženama i pomažu žrtvama nasilja.

Zato prijavite nasilje jer to je jedini način da se takvo neprihvatljivo ponašanje zaustavi.

„Žena je nastala od muškarčevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi, ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zaštićena i pokraj srca da bude voljena.“ (Talmud)