Zaprešić je dio velike kampanje o sigurnosti djece u prometu

NOVOSTI

Na Međunarodni dan dječjih prava u Zagrebu, Koprivnici, Zaprešiću i u općini Bale, u okviru javne kampanje o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu, na 350 lokacija osvanuli su Rodini plakati s porukom “Djeca u prometu su nepredvidiva i često u opasnosti“, prenosi Grad Zaprešić.

Roda ovom javnom kampanjom o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu, koja će se dijelom odvijati i online, zaokružuje niz aktivnosti u projektu zakOČI – Take a Brake! koji je okupio različite sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu i – djecu, kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja.

Udruga Roditelji u akciji – Roda izradila je u okviru projekta zakOČI – Take a Brake! zabavne edukativne sadržaje namijenjene djeci u dobi od 6 do 10 godina pa će tako djeci u Hrvatskoj od danas biti dostupna online igra ČUDOvišna avantura, radna bilježnica Mali prometni detektivi i igra u kutiji osmišljena prema konceptu escape room igara. Ovi inovativni sadržaji predstavljaju edukativne alate koji će potaknuti dijete na aktivno i sigurno sudjelovanje u prometu.

Online igru ČUDOvišna avantura, kojoj je cilj pomoći čudovištima iz Čudograda popraviti svoj park, razvila je tvrtka Gamechuck d.o.o. Igra je trenutno dostupna za Android mobitele preko Google Play trgovine i Rodine internetske stranice zakoci.eu razvijene tijekom projekta.

Radna bilježnica Mali prometni detektivi sa svojim zabavnim i edukativnim prometnim zadacima namijenjenim djeci, predstavlja koristan alat roditeljima, skrbnicima te učiteljima i učiteljicama za razgovor s djecom o sigurnom sudjelovanju u prometu.

Online igra i radna bilježnica bit će dostupni online svoj djeci u RH, a igra u kutiji je za sada dostupna djeci u osnovnim školama u Zaprešiću, Koprivnici i Općini Bale. Sjajna ekipa iz Grey Matter j.d.o.o. je već prepoznati koncept Escape room igara preselio u kovčeg u koji je smjestio 10 podigara s različitim zanimljivim rekvizitima, a sve na temu sigurnosti djece u prometu.

U okviru ovog istog projekta razvijena je web stranica zakoci.eu koja osim ovih edukativnih alata za djecu, nudi brojne informativne i aktualne tekstove za roditelje o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu.

Udruga Roda već se dugi niz godina zalaže za sigurnost djece u prometu kroz program “Sigurno u autosjedalici”. “Uvidjele smo brojne izazove s kojima se suočavaju roditelji i djeca dok sudjeluju u prometu. Potaknute time, pokrenule smo projekt s fokusom na sigurnost djece pješaka i biciklista, a cilj projekta je, između ostaloga, pridonijeti edukaciji djece te podignuti razinu svijesti o odgovornom ponašanju u prometu”, ističe Marcela Kaurin iz Rode.

“Projekt zakOČI – Take a Brake! obuhvaća niz aktivnosti usmjerenih na lokalne zajednice, stručnjake i stručnjakinje, prosvjetne radnice i radnike, djecu u osnovnim školama i opću javnost kojima nastojimo pridonijeti većoj sigurnosti djece u prometu. Rodini partneri u projektu su CareCross iz Švicarske, Sveučilište Sjever, Grad Koprivnica, Grad Zaprešić i Općina Bale.” – naglašava Marcela Kaurin.

Prema preliminarnim podacima Europske komisije, stopa poginulih od 7,3 na 100.000 stanovnika svrstava nas blizu dna ljestvice zemalja Europske unije u kojoj je prosjek 5,1, dok je u Švicarskoj 2,2. Sve nas u Republici Hrvatskoj koji se zalažemo za sigurnost u prometu čeka još puno posla kako bismo dostignuli te razine.