Zaprešić kandidat za najbolji Smart city grad

NOVOSTI

Portal Gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnjim listom i konzultantskom tvrtkom Apsolon biraju najbolji grad – Smart city 2020.

Ove godine izbor najboljih podigli su na još višu razinu koja ovoj tituli daje dodatnu relevantnost i vrijednost pa tako umjesto po prijavama i projektima gradova, ove godine pobjednika biraju temeljem posebne Apsolonove metodologije koja se temelji na čak 29 kriterija.

Ocjenjivački žiri nagrade Smart city, među ostalim, procjenjivati će gradove kandidate prema dosegnutome razvoju brzog interneta u njihovim sredinama, udjelu zaposlenih na području grada u ICT djelatnostima, dostupnosti gradskih informacija i usluga na internetu, uključenosti građana u odlučivanje kroz digitalne platforme te udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnoj rasvjeti.

Kriteriji su podijeljeni u šest cjelina, digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš. Razvijeni su u suradnji s konzultantskom tvrtkom Apsolon, odnosno Apsolonovom metodologijom analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova koja je za 2019. i 2020. primijenjena na 20 najvećih gradova u nas.

Uz spomenute kriterije, u ocjenjivanju kandidata za nagradu Smart city uzima se u obzir i objedinjeno plaćanje gradskih usluga (City card), postojanje strategija ili plana razvoja pametnog grada, broj potpornih institucija u gradu za razvoj ICT-a, start upova, inovacija i održivog razvoja, broj stručnih učitelja informatike zaposlenih u osnovnim školama i postotak unutar gradskog proračuna za financiranje cjeloživotnog i obrazovanja u cjelini.

Unutar cjeline pametna infrastruktura, žiri, osim brzine interneta na području grada, vrednuje i udio parkirnih mjesta u gradu obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga, udio biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica i broj putnika u javnom i prigradskom prometu na području grada per capita.

Najviše kriterija među spomenutim cjelinama obuhvatilo je poglavlje pametan okoliš. Riječ je o devet kriterija, počev od spomenutog udjela energetski učinkovite javne rasvjete i proizvodnje energije na području grada iz obnovljivih izvora energije, preko zastupljenosti spremnika s prikupljanje otpada s senzorima za očitavanje korisnika u komunalnim službama, do podataka o kvaliteti zraka na gradskom području i udjelu stanovništva priključenog na sustav pročišćavanja odvodnih voda.

Osim promijenjenih pravila izbora najboljih Smart city gradova, ovogodišnji odabir razlikuje se od prethodnih i po tome što će biti proglašena tri dobitnika nagrade (u konkurencijama mali, srednji i veliki grad), umjesto jednog kao dosada.
Tako će u konkurenciji velikih gradova za prestižnu titulu najboljeg Smart-city grada borit će se Zagreb, Karlovac, Pula, Rijeka i Dubrovnik, naš prošlogodišnji pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova.

U konkurenciji srednjih gradova u najuži izbor nagrade Smart City plasirali su se Zaprešić, Ivanić Grad, Koprivnica, Labin i Poreč, a među malim gradovima kandidati su Donji Miholjac, Krk, Pazin, Pregrada i Supetar.