Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

NOVOSTI

Hrvatski Sabor u ožujku ove godine donio je Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga postao praznik.

Vukovar se proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta jer ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

 

Na dane posebnog domovinskog pijeteta odaje se poštovanje prema svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata te svim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, a u širem smislu odaje se poštovanja prema svima koji su dali svoj doprinos za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države.

 

Obilježimo svi zajedno ovaj veliki dan odlaskom u 10 i 30 na svetu misu te paljenjem svijeća s lijeve i desne strane Ulice bana Josipa Jelačića te kod spomenika poginulim zaprešićkim braniteljima, ali pridržavajući se odluka i mjera Nacionalnog stožera. Važno je odati pijetet žrtvama na dostojanstven način, pridržavajući se epidemiološkog okvira, ne izlažući opasnostima sebe i druge.

Ukoliko pak niste u mogućnosti izaći iz svojih domova u prozoru zapalite svijeću za sve one koji su dali život za slobodu naše Hrvatske.