Međunarodni je dan prijevremeno rođene djece

NOVOSTI

Svakog se 17. studenoga diljem svijeta obilježava Dan palčića ili nedonoščadi. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju za cilj ima skrenuti pozornost na sve rašireniji globalni problem poroda tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće što je pak vodeći uzrok smrtnosti novorođenčadi te drugi po redu uzrok smrti djece do 5. godine starosti, nakon upale pluća.

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko sedam posto nedonoščadi, što je oko 2.500 prijevremeno rođene djece godišnje.
Prerano rođena djeca, zahvaljujući modernoj medicini, danas imaju veće šanse za preživljavanje. No, u početku je to uvijek teška borba za ove mališane koji nisu proveli dovoljno vremena u maternici kako bi se razvili do kraja.

Studija Hrvatskog perinatološkog društva od 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela. Upravo zbog toga Klub roditelja nedonoščadi Palčići daje potporu roditeljima prijevremeno rođene djece, a organizira i niz humanitarnih akcija čiji je cilj skupljanje bolničke opreme za Palčiće.

Udruga Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, jedine Udruge ove vrste na području Republike Hrvatske, kontinuirano pruža podršku roditeljima prijevremeno rođene djece. U suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji da javnost u što većoj mjeri informira o ovoj temi, a jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) s partnerima. Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI) je paneuropska organizacija koja okuplja roditelje i stručnjake sa zajedničkim ciljem poboljšanja dugoročne njege prijevremeno rođene djece kao i one rođene bolesne te pružanja podrške njihovim obiteljima. U većini zemalja broj prijevremenih poroda raste i godišnje se prijevremeno rodi oko 15 milijuna djece, a 1,1 milijun prijevremeno rođene djece umre.

Foto: Udruga Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”