Svjetski je dan znanosti za mir i razvoj

NOVOSTI

Danas je UNESCO-ov Svjetski dan znanosti za mir i razvoj. Dan koji ističe ulogu znanosti u društvu i potrebu da se svi uključe u razgovore o aktualnim znanstvenim problemima. Obilježava se svake godine 10. studenog, a naglašava važnost znanosti u našem svakodnevnom životu.

Kako je globalna pandemija pokazala koliko je znanost presudna u radu na prevladavanju svjetskih izazova, ovogodišnja tema je Znanost za i s društvom. “Trenutna kriza trebala bi poslužiti kao poziv na uzbunu zbog hitnosti za povećanim financiranjem i potporom znanstvenih istraživanja i suradnje”, piše Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, dodajući da se to širi i izvan prirodnih znanosti, uključujući društvene i humanističke znanosti. “Virus je sveobuhvatno društveno pitanje.”

Ovaj dan podsjetnik je i otvoren poziv za sudjelovanje u znanstvenim raspravama i aktivnostima. Svi su, od državnih dužnosnika do medija i studenata, pozvani na akciju u znanosti za mir i razvoj! Znanost ne samo da postaje dostupnija i inkluzivnija kada je usko povezana s društvom, već možemo i bolje razumjeti svoj dragocjeni dom, planet Zemlju i „graditi pravednija, suosjećajnija i održivija društva“.

Proslava Svjetskog dana znanosti za mir i razvoj prvi se put dogodila 2001. godine i od tada je iznjedrila mnogo projekata, programa i sredstava za znanost, kao i potaknula suradnju između znanstvenika širom svijeta! Sve ovo pomaže u postizanju svoja četiri cilja:

  • jačati svijest javnosti o ulozi znanosti u mirnim i održivim društvima;
  • promicati nacionalnu i međunarodnu solidarnost za zajedničku znanost među zemljama;
  • obnoviti nacionalnu i međunarodnu predanost korištenju znanosti u korist društava;
  • skrenuti pozornost na izazove s kojima se suočava znanost i povećati podršku znanstvenom pothvatu.

Danas možete pomoći proslavi širenjem riječi gdje god se nalazili, bilo kroz svoju školu, zajednicu, grad, vladu, organizacije, tradicionalne medije i društvene medije! Započnite razgovore u svom razredu kako biste otkrili kako znanost i tehnologija utječu na naš svakodnevni život.