Organizirana obnova od potresa tek u proljeće

NOVOSTI

Ministar graditeljstva Darko Horvat danas je izjavio da će organizirana obnova Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa započeti u rano proljeće, a već oko 1. prosinca europski novac mogao bi biti uplaćen u proračun.

“Izvjesni broj projekata je u završnoj fazi i s njima ćemo započeti. Optimist sam da ćemo s organiziranom obnovom započeti već u rano proljeće”, istaknuo je Horvat nakon sastanka Međuresorne skupine za praćenje bespovratnih sredstava za financiranje obnove.

Do sada su s proračunskih stavi već zaprimili gotovo 80 milijuna kuna zahtjeva, onoga što je već napravljeno i realizirano, rekao je. Isto tako, od oko 130 objekata u sustavu školstva, 119 ih je konstrukcijski obnovljeno.

“Retorika da se s obnovom čeka i da se po tom pitanju ništa ne radi je insinuacija. Činjenica je da se novac proračunski troši, rekonstruiraju se dimnjaci, saniraju se krovovi i grade novi zabatni zidovi, uveli smo mogućnost i za stubište i liftove”, pojasnio je Horvat.

Također, s današnjim danom Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije i formalno je registriran te će biti jedan od kolosijeka organizirane obnove, prvenstveno u procesu gdje će se obnavljati privatne kuće i višestambene zgrade.

Za funkcionalnost Fonda iz državnih limita za sljedeću godinu pribavili su više od 250 milijuna kuna. Horvata tvrdi da u ovom trenutku imamo osigurani novac za organizirani pristup obnovi Zagreba i dvije županije i u 2021., 2022., 2023. godini.

Ostatak europskog novca stiže kada prođe trijaža i dogovor između Europske komisije, Parlamenta i Vijeća, a Horvatove informacije daju naslutiti da će to biti oko 1. prosinca.

Kada Komisija uplati kompletni iznos od 683,7 milijuna eura, kreće rok od 18 mjeseci unutar kojeg se mora opravdati iznos potrošenih novaca.

Što se tiče procedure, sada moraju ustrojiti upravljačku, provedbenu i revizijsku arhitekturu, kako bi postojao nadzor nad trošenjem novca. Rok do kojeg se to mora napraviti je 15. studenog, a Horvat je najavio da će do sjednice Vlade sljedećeg četvrtka imati definiranu odluku.

Upravljačko tijelo su oformili, a na toj sjednici Vlade završit će i odrediti cjelokupnu arhitekturu te po resorima definirati provedbena tijela.

Nakon sjednice Vlade, u petak ili subotu, dokumentacija će krenuti prema Bruxellesu, a verifikaciju ili potrebne korekcije dobit će brzo, što znači da će s 1. prosincem imati formalnu odluku. Nakon toga ide uplata u državni proračun, a zatim će ministar financija po resorima raspodijeliti iznos od 5,1 milijardi kuna za sanaciju.

“Mi smo u dnevnoj korespondenciji s kolegama iz Europske komisije te dobivamo točne upute po kojima ćemo moći trošiti novac. Pravilnik koji smo danas uputili prema Narodnim novinama skraćuje procedure, odnosno definira novi zakonodavni okvir unutar kojeg će se projektirati, ugovarati i vršiti realizacija projekata”, rekao je Horvat.

Vlada je na nedavnoj sjednici dala suglasnost na osnivanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, a za privremenog ravnatelja Fonda imenovala Damira Vanđelića. Premijer Andrej Plenković rekao je da potpisivanje ugovora o osnivanju Fonda označava formalni početak obnove Zagreba nakon potresa 22. ožujka.