Dan je svjesnosti o stresu – 10 načina kako odmah otpustiti stres

NOVOSTI

Prve srijede u studenome obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o stresu. Stres je sveprisutniji na mnogim područjima života, a njegov utjecaj odmah se može prepoznati i na tijelu. Stres djeluje na sve važne funkcije tijela, a može bitno utjecati i na pamćenje, ali dovesti i do razvoja depresije. Utječe i na dišne puteve, ali i na kardiovaskularni sustav.

Kod stresa srce tuče puno brže, a samim time, ako se ova radnja ponavlja može doći i do sužavanja arterija i povišenih razina kolesterola, a potom i do srčanog i moždanog udara. Također, velike razine stresa utječu i na probavne probleme, ali i na dulji ili kraći menstrualni ciklus te na bolnije mjesečnice.

Prvi pokazatelji stresa su promjene na tijelu, kao što su naglo dobivanje ili gubljenje težine, česte glavobolje i napetost u tijelu, promjene raspoloženja, loš san, ali jednako tako može utjecati i na probleme u spavaćoj sobi. Stres može smanjiti želju za seksom jer se problemi nose i u spavaću sobu.

Najčešće se stres događa na poslu i to u obliku izgaranja, koje je službeno proglašeno medicinskom dijagnozom. Istraživanja kažu kako kratkotrajni stres nekada može biti i dobar jer može djelovati kao poticaj i motivacija, ali treba paziti da razina stresa ne postane nepodnošljiva i da se ne pojave prvi zdravstveni problemi. Najbolje je odmah reagirati kod prvih znakova te uzeti pauzu i posvetiti se sebi.

Donosimo vam 10 načina kako odmah otpustiti stres:

1. Odite na 10-minutnu šetnju
Iako će vam bilo kakva šetnja pomoći da razbistrite glavu i podignete razinu endorfina, što smanjuje razinu hormona stresa razmislite o šetnji u parku ili nekom drugom području sa zelenilom što vam tijelo može staviti u stanje meditacije.

2. Duboko dišite
Oni koji prakticiraju jogu znaju da dah – poznat kao pranajama ili ”životna sila” igra važnu ulogu u njegovanju tijela, a medicinski znanstvenici se slažu.

3. Žvačite žvaku
Prema studiji iz 2008., žvakanje žvake može vam ublažiti tjeskobu, poboljšati budnost i smanjiti stres tijekom ”multitaskinga”.

4. Pogledajte viralni video
Smijeh je dobra tehnika za relaksaciju. Čak iako ne doživite neki video koji su vam poslali kao smiješan, samo očekivanje da on može biti takav zapravo će vam povećati razinu endorfina.

5. Pojedite bananu (ili krumpir)
Banana ili krumpir sadržavaju kalij, a kalij pomaže pri regulaciji krvnog tlaka koji se podiže dok smo pod stresom.

6. Slušajte glazbu
Iako klasična glazba ima posebno umirujući učinak, odnosno usporava rad srca, smanjuje krvi tlak i smanjuje razinu hormona stresa, bilo koja glazba koju volite preplavit će vaš mozak neurokemikalijama od kojih se osjećate dobro poput dopamina.

7. Udaljite se od ekrana
Prema studiji sveučilišta u Göteborgu neprekidno korištenje računala povezano je sa stresom, gubitkom sna i depresijom kod žena, a korištenje računala kasno u noći sa stresom i kod muškaraca i kod žena. Stoga, pobrinite se da uzimate česte pauze tijekom korištenja računala te ga pokušajte isključiti barem sat vremena prije spavanja.

8. Kupite si biljku
Biljke vam mogu pomoći da se smirite.

9. Poklopite slušalicu i isključite mobitel
Mobiteli izazivaju stres, a razgovaranje na taj način može podići i vaš krvi tlak.

10. Nađite se s najboljim prijateljem ili prijateljicom
Prijatelji nisu tu samo radi zabave. Naime, prema studiji koja je provedena na djeci vaši najbliži prijatelji mogu smanjiti proizvodnju kortizola, a psiholozi se slažu da isto vrijedi i za odrasle.