Voditelj zaprešićke hitne objavio post o koroni

NOVOSTI

Na društvenim mrežama svoje viđenje o radu s pacijentima kojima je utvrđena zaraza koronavirusom podijelio je Danijel Lozar, dr. med., voditelj zaprešićke ispostave Hitne medicinske pomoći.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Nakon dugo vremena odlučio sam se ponovno napisati ponešto o koronavirusu, bez ikakve namjere da s nekime vodim beskonačne polemike oko epidemioloških mjera.. stožera.. ozbiljnosti bolesti. Kada se korona pojavila kod nas, svi smo mi tijekom proljeća mislili da će nam pregled kovid pozitivnog pacijenta biti i posljednji u životu. Srećom.. u to vrijeme smo se susreli s nekolicinom ozbiljnije bolesnih pacijenata te je došlo ljeto i pacijenti koji su oboljeli pokazivali su blage simptome. Prvi sam se isto opustio i prestao razmišljati o koroni kao bauku. Međutim, ovo što sada svakodnevno gledam na terenu definitivno mijenja moju percepciju te bolesti. U našem kraju.. koji nije samo Zaprešić, dnevno bude oko 45 novooboljelih. Više korona nije nešto imaginarno i svi mi znamo nekoga tko je bolestan. Srećom.. velika većina oboljelih ima blage simptome.. no kao netko tko svakodnevno pregledava te pacijente kada im je najgore, odgovorno tvrdim da je ta bolest teška. Veliki broj pacijenata koje kao hitnjaci gledamo ima izrazito nisku oksigenaciju u krvi..dispnoični su i jako loše. Poglavito stariji sugrađani koji su štićenici domova za starije… oni su svi u bolnice odvezeni u jako lošem stanju. U kućne posjete idemo obiteljima gdje su svi Covid-19 pozitivni, a klinička slika varira od mame kojoj nije ništa, od djece koja kašljucaju do tate koji se bori za zrak. Zašto je to tako, ne znamo, no bolest se definitivno ne može usporediti sa gripom. Znam da moramo živjeti dalje s tim virusom i nisam pristaša zatvaranja cijelog svijeta u kuću… samo želim upozoriti na činjenicu da je bolest tu.. nepredvidiva je i osobno sam se u zadnjih deset dana uvjerio za pojedince jako teška. Mi kao hitnjaci dnevno pregledamo nekoliko Covid-19 pozitivnih pacijenata i nema straha da nekome nećemo doći u kućnu posjetu zbog toga.. no apeliram da prilikom poziva bitne stvari poput temperature, kašlja ili mjera izolacije ne budu prešućene jer za to nema razloga. Samo se mi moramo malo drugačije uniformirati. Budimo odgovorni i štitimo jedni druge jer će i ovo jednom završiti”, napisao je Danijel Lozar na facebook stranici Zaprešić Online.

Više o situaciji s koronom u zaprešićkom kraju doznajte u emisiji Zapreščan, 3. studenog 2020. u 11:15 sati na ZFM radiju kada u goste dolazi Danijel Lozar, dr. med., voditelj zaprešićke ispostave Hitne medicinske pomoći.