Svjetski dan audio-vizualne baštine uz online program

NOVOSTI

S ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine, Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 26. do 31. listopada organizira poseban program u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine.

S obzirom na nepovoljnu situaciju s pandemijom cijeli program održava se online, na Vimeo kanalu Kino mreže, gdje se mogu besplatno pogledati četiri vrijedna filmska djela, arhivsko gradivo iz zbirki Hrvatskog državnog arhiva, dva srednjometražna i jedan dugometražni film za djecu te jedan omnibus.

Audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja, a brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti.

“Upravo stoga, posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite”, ističe se u najavi.

Tako možete pogledati film “Jurnjava za motorom” (1959.) redatelja Branka Majera koji je nastao prema istoimenoj priči hrvatskog književnika i scenarista ovoga filma Slavka Kolara. Film prati radoznalog dječaka koji se uvali u nevolje kada prilikom posjete rođacima na selu sjedne na motocikl koji se iznenada upali.

Srednjometražni film “Piko” (1959.) Srećka Weynganda donosi priču o čežnji za roditeljskom nježnošću dječaka Pika čiji su roditelji stalno zaposleni i nemaju vremena za njega. To Pika dovodi do toga da bježi od kuće u svijet gdje se realnost ulice isprepleće sa svijetom njegove mašte.

“Sinji galeb” (1953.) prvijenac Branka Bauera ekranizacija je romana “Družina Sinjeg galeba” (Bratovščina Sinjega galeba) slovenskog pisca Tone Seliškara o pustolovinama dječaka Ive koji uz pomoć prijatelja odlazi u avanturu čamcem na pučinu kako bi otplatio dug pokojnoga oca.
Omnibus “Ključ” iz 1965. godine nastao je po ideji hrvatskog književnika, urednika, novinara i scenarista Fedora Vidasa, a prvi puta u režiji igranog filma okušali su se tada mladi redatelji Antun Vrdoljak, Krsto Papić i Vanča Kljaković.

Film donosi tri priče “Duga ulica” (Vanča Kljaković) o sjećanju na jednu noć i neostvarenu ljubav, “Čekati” (Krsto Papić) o moralnoj dvojbi u postizanju cilja i “Poslije predstave” (Antun Vrdoljak), o supružnicima koji izgube ključ, ali pronalaze avanturu.

Svjetski dan audiovizualne baštine se diljem svijeta tradicionalno obilježava 27. listopada od 2005. godine kada ga je utemeljio UNESCO.
Detaljan program potražite na službenoj internetskoj stranici Kino mreže (kinomreza.hr)