Escape Room stigao u Zaprešić

NOVOSTI

U sklopu projekta “zakOČI – Take a brake!” grad Zaprešić dobio je Escape Room igru u kutiji na temu sigurnosti u prometu namijenjenu osnovnoškolcima. Igru je u Gradskoj vijećnici predstavila Italina Benčević iz Udruge RODA, jedna od sudionica na projektu.

” Riječ je o potpuno inovativnoj igri koja se temelji na principima escape rooma. No, smanjena je na veličinu kutije zbog lakšeg prenošenja tako da je sve zaprešićke osnovne škole mogu koristiti.

Djeca koristeći svoje predznanje i različite instrumente kroz deset manjih igara unutar te kutije dolaze do raznih prometnih rješenja. Igre se sastoje od različitih tipki, poluga, zvučnih signala tako da budi interes kod djece, a na taj način ona vrlo aktivno ponavljajuju i utvrđuju svoje znanje o sigurnosti u prometu i pravilima koje trebaju primjenjivati tijekom sudjelovanja u prometu”, objasnila je Benčević.

Budući da su djeca najugroženija skupina u prometu, i kao pješaci i kao putnici u vozilima svojih roditelja važno je educirati ne samo djecu nego i roditelje o ponašanju u prometu jer djeca ” ne trebaju biti oprezna, nego roditelji trebaju biti oprezni te svojim ponašanjem educirati djecu o pravilima ponašanja u prometu”, istaknula je Benčević.
Prezentaciji igre nazočio je i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je naglasio “kako djeca kopiraju ponašanje svojih roditelja te se na taj način ponašaju i u prometu, zato je na roditeljima velika odgovornost da budu primjer svojoj djeci.” Također, Turk je istaknuo da grad Zaprešić radi i na drugim projektima kako bi povećao sigurnost prometa u gradu. “Osim izgradnje novih cesta, pronalazimo i druga rješenja da promet u gradu bude što sigurniji poput uzdignutih ploha, svjetleće signalizacije, smanjenja dozvoljene brzine kretanja vozila u blizini škola i vrtića.

Inače, projekt Take a brake! (zakOČI) nastao na temelju švicarskih iskustava i najboljih praksi, a okuplja sve sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu i – djecu, kako bi zajedničkim snagama promišljali i razvijali te dolazili do sigurnih prometnih rješenja.

Projekt provode, osim Zaprešića, Udruga RODA, CareCross for Health and Environment, Sveučilište Sjever, Grad Koprivnica i Općina Bale.

Uskoro će u sklopu projekta biti lansirana i radna bilježnica na temu sigurnosti u prometu te videoigrica.
Projekt završava u studenom 2020. godine, a do tada nas očekuju intervencije u prostoru, web stranica sa edukativnim sadržajima i brošura za roditelje kako bi i oni obnovili svoje znanje te naučili razgovarati s djecom o tako važnim pitanjima.