Završena energetska obnova Doma zdravlja Zaprešić

NOVOSTI

Uspješno je privedena kraju energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Zaprešić, ukupne vrijednosti 4.742.459,85 kuna. Energetski učinkovitu zgradu danas su obišli župan Stjepan Kožić, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk

Ovaj projekt provodio se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ te su za njega osigurana bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.409.719,46 kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala preostalih 2.332.740,39 kuna. Projekt se provodio dvije godine, a obuhvaćao je kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova koji su rezultirali korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

„Zahvaljujući novom energetski učinkovitom omotaču godišnji račun za grijanje će biti manji za 60 posto, za rasvjetu 54 posto, dok će godišnja emisija CO₂ biti manja za čak 80 posto“, rekao je župan Kožić te istaknuo da će kvaliteta boravka osoblja i pacijenata biti daleko bolja nego prije, a da će ušteđena sredstva biti prenamijenjena za unapređenje rada primarne zdravstvene zaštite.

Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti zgrada se svrstala iz dosadašnjeg razreda D u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije.

„Osim u infrastrukturu treba ulagati i u kadrove“, rekao je Bergman te podsjetio da je zahvaljujući EU sredstvima omogućeno čak 16 specijalizacija Domu zdravlja Zagrebačke županije. „Također, u ovom trenu Županija sufinancira 9 specijalizacija za koje su izbori kandidata u tijeku“, naglasio je Bergman.
O tome koliko je ova investicija značajna stanovnicima Zaprešića, ali i cijelog zaprešićkog kraja govorio je gradonačelnik Željko Turk. „Domu zdravlja Zaprešić gravitira čak 60 tisuća ljudi što najbolje govori da je riječ o centralnom zdravstvenom objektu na ovom području koji je vapio za jednom temeljitom obnovom“, zaključio je Turk.

Izvor: Zagrebačka županija